Awokado w połączeniu z czarną solą (kala namak) smakuje jak jajko i na tym polega cały pic tej najsmaczniejszej i najszybszej pasty a la jajecznej. Z kolei dodatek ciecierzycy sprawia, że kanapki są jeszcze bardziej treściwe. Poza tym, do ukręcenia tej wegańskiej pasty nie potrzeba blendera, wystarczy widelec. Mogło być tak pięknie…, jednak według wielu źródeł bardzo nieekologiczna uprawa awokado mocno przyczynia się do podgrzewania Ziemi… Dlatego osobom, którym leży na sercu nie tylko dobrostan kur, ale i całej planety, polecam spróbować również alternatywy – bezjajecznej pasty z ciecierzycy i tofu. A skoro jesteśmy już w temacie jaj, warto wspomnieć też o bardzo fajnych kotletach a la jajecznych.
Pasta z awokado i cieciorki – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 dojrzałe awokado
- co najmniej 50 g ugotowanej ciecierzycy – z puszki (o jak najmniejszej zawartości soli) lub ugotowanej w domu
- czarna sól, czyli kala namak – ma mocno jajeczny aromat
- szczypior lub ewentualnie mały kawałek cebuli
- świeżo zmielony pieprz
Pieczywo: chleb pełnoziarnisty (np. najłatwiejszy domowy na drożdżach), ekspresowy chleb sodowy, bułki pełnoziarniste (sodowe albo drożdżowe) lub domowa bagietka pełnoziarnista. Można użyć świeżego pieczywa lub zrobić grzanki – na suchej patelni, w tosterze lub piekarniku.
Pasta z awokado i cieciorki – WYKONANIE
- Ciecierzycę z puszki płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia. Następnie widelcem z grubsza miażdżymy nasiona – powinny pozostać większe kawałki.
- Awokado również rozdrabniamy widelcem i wrzucamy do cieciorki.
- Dodajemy sól, posiekany szczypior oraz pieprz i mieszamy dokładnie.
Pastę z awokado najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem, ponieważ miąższ awokado dość szybko ciemnieje i robi się mniej apetyczny. Aby nieco opóźnić proces utleniania, na środku miski z pastą warto umieścić pestkę awokado.
Smacznego !
Uwielbiam Twoj blog, wlasnia zajadam marchewke z groszkiem z Twojego przepisu I powiem Ci jedno genialne!! Pyszne I lekkie, najlepiej czuje sie po daniach Twojego autorstwa ! Dziekuje
Bardzo mi miło! 🙂
Kolejny przepis na pyszną i szybką pastę do kanapek, który testuję z tej strony 🙂 Nie kupuję już jednak awokado (z powyżej wymienionych przyczyn), zastąpiłam je puree z ugotowanych brokułów i dodałam jeszcze łyżeczkę musztardy – wg mnie pasta nadal przypomina jajeczną, a do tego jest mniej kaloryczna, niż z awokado :))