Pasta z fasoli, rukoli i tahini / fit hummus z fasoli

Pasta z fasoli, rukoli i tahini / fit hummus z fasoli

Wiosenna, intensywnie zielona fit pasta z białej fasoli z puszki lub groszku konserwowego, świeżej rukoli i tahini. Przepyszna, bardzo prosta i piękna! Hummus można przechowywać w lodówce do kilku dni. 

Dla apetycznego kontrastu polecam hummus w kolorze pomarańczowym – paprykowy. Pasty najlepiej smakują na domowym chlebie ekspresowym.

Do ukręcenia zielonego hummusu zainspirował mnie ten przepis.

Pasta z fasoli i rukoli – SKŁADNIKI

  • 240 g ugotowanej białej fasoli z puszki (słoika) lub groszku konserwowego + kilka łyżek płynu z puszki
  • 15–20 g rukoli
  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 mały ząbek czosnku (niekoniecznie, bo rukola jest ostra)
  • sól

Można użyć białej fasoli ugotowanej w domu + kilka łyżek wody lub soku z jabłek.

Tahini można zamienić na 1 łyżkę podprażonych (na suchej patelni) nasion sezamu lub nawet masło orzechowe.

Pasta z fasoli i rukoli – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Płyn z puszki najlepiej dolewać stopniowo.

Smacznego !

Dodaj komentarz