Mój ulubiony przepis na najłatwiejszą i najszybszą wegańską pastę do chleba, która może być też farszem do naleśników i tortilli czy dipem do nachosów i krakersów. Ukręcenie tej pysznej i zdrowej pasty z czerwonej fasoli zajmuje tylko kilka minut. Smarowidło bardzo dobrze się przechowuje, w lodówce może postać przez kilka dni.
Fit pasta z fasoli czerwonej – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 1 puszka ugotowanej fasoli czerwonej (fasola + ze 2 łyżki zalewy) – fasola ugotowana w domu też powinna się sprawdzić
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczka musztardy
- ok. 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 hojne łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej
- 1/3 łyżeczki zmielonego kminku
- sól jodowana, sporo pieprzu
Zamiast natki pietruszki i cebuli można dodać 1 mały pęczek szczypioru – będzie jeszcze bardziej ekspresowo, ale według mnie trochę mniej smacznie.
Fit pasta z fasoli czerwonej – WYKONANIE
- Fasolę z puszki odcedzamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem na pastę z dodatkiem 2 łyżek zalewy. Do rozgniecionej fasoli ugotowanej w domu należy dodać trochę wody z gotowania, wody lub mleka roślinnego.
- Dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Smacznego !
Bardzo fajny pomysł. Nie wiedziałem, że czerwona fasola bedzie taką dobrą bazą na pastę. Dzięki!
Ugotowana fasola to właśnie moja ulubiona baza do past, ale też np. do kotletów!