Najszybsza pasta z fasoli czerwonej z puszki, cebuli i natki

Najszybsza pasta z fasoli czerwonej z puszki, cebuli i natki

Mój ulubiony przepis na najłatwiejszą i najszybszą wegańską pastę do chleba, która może być też farszem do naleśników i tortilli czy dipem do nachosów i krakersów. Ukręcenie tej pysznej i zdrowej pasty z czerwonej fasoli zajmuje tylko kilka minut. Smarowidło bardzo dobrze się przechowuje, w lodówce może postać przez kilka dni.

Fit pasta z fasoli czerwonej – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 puszka ugotowanej fasoli czerwonej (fasola + ze 2 łyżki zalewy) – fasola ugotowana w domu też powinna się sprawdzić
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 hojne łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kminku
  • sól jodowana, sporo pieprzu

Zamiast natki pietruszki i cebuli można dodać 1 mały pęczek szczypioru – będzie jeszcze bardziej ekspresowo, ale według mnie trochę mniej smacznie.

Fit pasta z fasoli czerwonej – WYKONANIE

  1. Fasolę z puszki odcedzamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem na pastę z dodatkiem 2 łyżek zalewy. Do rozgniecionej fasoli ugotowanej w domu należy dodać trochę wody z gotowania, wody lub mleka roślinnego.
  2. Dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Smacznego !

2 myśli na temat “Najszybsza pasta z fasoli czerwonej z puszki, cebuli i natki

  1. Bardzo fajny pomysł. Nie wiedziałem, że czerwona fasola bedzie taką dobrą bazą na pastę. Dzięki!

Dodaj komentarz