Domowe francuskie bagietki pełnoziarniste - prosty przepis

Domowe francuskie BAGIETKI pełnoziarniste – łatwy przepis

Pyszne i chrupiące bagietki pełnoziarniste według najłatwiejszego przepisu. Aby ułatwić sobie życie i „skrócić” czas oczekiwania na świeże pieczywo, warto pozwolić ciastu rosnąć w nocy, będą to wtedy tzw. nocne bagietki. Z mojego doświadczenia wynika, że ciasta nie trzeba wcale wstawiać na noc do lodówki (a potem rano czekać godzinę, aż się ogrzeje, zanim przystąpimy do dalszej obróbki). W temperaturze pokojowej przez 810 godzin nic mu się nie stanie.

Francuskie bagietki z niczym nie smakują tak dobrze, jak z wegańską NUTELLĄ z daktyli.

Domowe francuskie bagietki pełnoziarniste – SKŁADNIKI

3 sztuki

  • 500 g (plus trochę do podsypania) mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – u mnie najczęściej orkiszowa pełnoziarnista lub ewentualnie razowa
  • ok. 350 ml (g) letniej wody
  • 4 g (pół torebki) drożdży suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Można dodać też z pół łyżeczki całych nasion kminku.

Domowe francuskie bagietki pełnoziarniste – WYKONANIE

  1. W małej misce łączymy wodę z drożdżami i cukrem. Płyn odstawiamy na 3–5 minut.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy łyżką, a następnie krótko zagniatamy masę (w misce) oprószonymi mąką dłońmi. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. do łazienki) na 2 godziny lub na noc (maks. 10 godz.).
  3. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i oprószonymi dłońmi krótko wyrabiamy.
  4. Masę dzielimy na 3 części i z każdej formujemy długi wałek.
  5. Wałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do co najmniej 200°C.
  7. Każdą bagietkę można zrosić z wierzchu wodą.
  8. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po 10 minutach bagietki można ponownie zrosić wodą.

Rady:

  • Wiele przepisów na bagietki zaleca maksymalną temperaturę piekarnika, ale ja nie przekraczam 200°C.
  • Dzięki zraszaniu wodą bułki będą lepiej wyrośnięte, a skórka bardziej chrupiąca.
  • Aby bagietki miały trochę lepszy kształt, można przedzielić je zakładkami z papieru do pieczenia i dodatkowo po bokach położyć ściereczki zwinięte w rulon.
Drugie wyrastanie francuskich bagietek pełnoziarnistych

2 myśli na temat “Domowe francuskie BAGIETKI pełnoziarniste – łatwy przepis

  1. Akurat trenuję kulturystykę i mogę polecić, że bagietki, szczególnie pełnoziarniste są bardzo dobre ” na masę”, ale niektórych rzeczy, które tu przeczytałem nie wiedziałem. Cenna wiedza, dzięki! Michał

    1. Dzięki za opinię 🙂 Niestety, dopiero teraz przeczytałam Twój komentarz, bo trafił do spamu 😉 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz