Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą a la szarpana wołowina

Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą a la szarpana wołowina

Wegańska fit kanapka na ciepło ze smażonymi pieczarkami i cebulą a la szarpana wołowina lub wieprzowina. Pieczarki z cebulą smażone w sosie balsamiczno-sojowo-klonowym można podać w domowej bagietce (na zdjęciu), bułce czy na toście. 

Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 półbagietka pełnoziarnista lub inne pieczywo
  • 1 średnia cebula czerwona
  • ok. 250 g pieczarek
  • ok. 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego, może być ciemny
  • sporo pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • dodatkowo: np. sałata lub natka pietruszki

Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą – WYKONANIE

  1. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w paski. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy warzywa i smażymy je bez tłuszczu, na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż prawie całkiem zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Na patelnię dodajemy ocet, sos sojowy, pieprz i wędzoną paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
  3. Kiedy pieczarki i cebula będą odpowiednio miękkie i płyn z patelni już prawie całkiem odparuje, wyłączamy ogień i wlewamy syrop klonowy. Całość mieszamy dokładnie i przekładamy na pieczywo.

Smacznego !

Dodaj komentarz