Kotlety z tofu à la jajeczne, fit, pieczone / smażone

Kotlety z tofu à la jajeczne, fit, pieczone / smażone

Przepis na proste i szybkie bezjajeczne kotlety z tofu, które można smażyć na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku. Nie wymagają panierowania, a składników nie trzeba wcześniej podsmażać. 

Smakują naprawdę wyśmienicie (również na zimno) i jajecznie, mają przypieczoną skórkę i delikatne wnętrze. Są zwarte i nie rozpadają się. Dodatek białej fasoli sprawia, że ich konsystencja jest jeszcze lepsza. 

Wegańskie kotlety polecają się na obiad w zestawie z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami, indyjską mizerią, szparagami i sosem chrzanowo-musztardowym

Bezjajeczne kotlety z tofu – SKŁADNIKI

ok. 10 burgerów

  • 2 kostki tofu wędzonego (w sumie 360 g) lub 1 kostka wędzonego i 1 naturalnego
  • 1 puszka ugotowanej białej fasoli, 240 g po odsączeniu
  • 1 duża cebula biała lub 2 małe
  • 80 g mąki owsianej, np. bezglutenowej (blenduję na mąkę płatki owsiane górskie) lub razowej bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
  • pieprz, sól (polecam kala namak o jajecznym aromacie)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Mile widziane są jeszcze inne przyprawy, np. 1 łyżeczka curry w proszku albo sambar masala.

Bezjajeczne kotlety z tofu – WYKONANIE

  1. Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru płynu, a fasolę przepłukujemy wodą i zostawiamy na sicie do odcieknięcia.
  2. Tofu, fasolę i cebulę rozdrabniamy, najlepiej w blenderze z ostrzem w kształcie „S”, ale nie na puree.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy masę.
  4. Formujemy średnie kotlety i smażymy na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką lub w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–25 minut.

Smacznego !

3 myśli na temat “Kotlety z tofu à la jajeczne, fit, pieczone / smażone

  1. Przed chwilą zrobiłam, wow!, są nieziemskie,choc bylam w pierwszej chwili zaskoczona tak dużą ilością mąki owsianej, sądziłam,ze wyjdą twarde,ale nie.
    Smażyłam na suchej patelni, wyszły chrupiące z zewnątrz rumiane,chrupiące, mięciutkie w środku .
    Baaardzo, bardzo dziękuję 🙂
    A swoją drogą,przydałaby się książka z przepisami z tej strony, natychmiast bym ją kupiła 🙂

Dodaj komentarz