Pasta bezrybna z tofu wędzonego, szybka

Pasta bezrybna z tofu wędzonego, szybka

Wegańska klasyka: bardzo prosta i szybka pasta bezrybna o smaku wędzonej makreli. Korzystając z okazji polecam też przepis na równie kultowe i łatwe roślinne kotlety „rybne”.

Pastę najlepiej ukręcić bez użycia blendera (wystarczy widelec i nóż), dzięki temu będzie miała bardziej realistyczną konsystencję – tradycyjne domowe pasty rybne nie są zupełnie gładkie. Chociaż, jeśli się Wam spieszy, możecie odpalić blender.

Do wszelkich smarowideł idealnie pasuje najszybsze, domowe pieczywo bez drożdży i zakwasu:

Pasta bezrybna „makrelowa” – SKŁADNIKI

6–8 porcji

  • 1 kostka tofu wędzonego (180 g)
  • 1 puszka białej fasoli bez zalewy
  • 1½–2 płaty nori (glonów do sushi)
  • 1 łyżka delikatnej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • co najmniej ¼ surowej cebuli białej lub 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • pieprz biały lub czarny

Jeśli chcecie, żeby pasta miała jeszcze mocniejszy wędzony aromat, dodajcie trochę słodkiej, wędzonej papryki w proszku.

Pasta bezrybna „makrelowa” – WYKONANIE

  1. Białą fasolę odcedzoną z zalewy ugniatamy widelcem na papkę. Tofu również rozdrabniamy widelcem.
  2. Cebulę bardzo drobno siekamy, a nori rwiemy na jak najdrobniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz