Szybki chleb bez drożdży - razowy na sodzie

Szybki chleb bez drożdży – razowy na sodzie

Pyszny, gorący, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego najszybszy i najłatwiejszy chleb razowy. Przepis idealny dla leniwychbez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania przez co najmniej godzinę i praktycznie bez zagniatania ciasta – wystarczy tylko połączyć składniki.

To uproszczona wersja mojego ulubionego irlandzkiego chleba na sodzie (receptura), tym razem bez jogurtu sojowego, dzięki czemu przepis jest tańszy i jeszcze łatwiejszy. Dostępność jogurtów roślinnych w polskich sklepach, zwłaszcza w przyzwoitych cenach, wciąż jest niestety marna.

Upichcenie chleba na sodzie zajmuje mniej czasu niż wyprawa do marketu po jakiś podejrzany wypiek i nie wymaga talentu kulinarnego, ani nawet szczególnej staranności.

Szybki chleb bez drożdży – SKŁADNIKI

1 średni bochenek

  • 500 g mąki pszennej razowej, może być pełnoziarnista orkiszowa. Najbardziej lubię typ 1850
  • 1–1¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 310 g wody lub mleka sojowego czy owsianego
  • 30 g octu balsamicznego, jabłkowego lub innego

Do ciasta dodaję jeszcze 1 łyżkę ksylitolu lub cukru oraz 1 łyżeczkę kminku niezmielonego.

DODATKOWO do posypania wierzchu

  • mak lub płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, czarnuszka, kminek…

Szybki chleb bez drożdży – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180–200°C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kminek.
  3. Wlewamy wodę oraz ocet i łączymy wszystko najpierw łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto krótko wyrabiamy, tylko do połączenia składników.
  4. Formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub silikonową matą (bardziej eko). Lekko go spłaszczamy, wierzch smarujemy wodą, boki ciasta oprószamy mąką, a środek posypujemy np. makiem. Na górze ciasto można naciąć na głębokość 0,51 cm.
  5. Pieczemy przez ok. 45 minut, studzimy na kratce.

Smacznego !

Dodaj komentarz