Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami i majerankiem, wegański

Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami i majerankiem

Szybki przepis na rewelacyjny, wegański smalec dietetyczny, czyli pastę kanapkową z białej fasoli z puszki, suszonych śliwek oraz podsmażonej bez tłuszczu cebuli z przyprawami. Fit smalczyk można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 puszka fasoli białej (fasola i ew. 1–2 łyżki zalewy)
  • 1 mała lub średnia cebula biała
  • ok. 6 miękkich śliwek suszonych bez konserwantów
  • 2–3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kminku zmielonego
  • sól, sporo pieprzu czarnego lub białego

Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami – WYKONANIE

  1. Małą patelnię (lub rondel) stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz majeranek i kminek. Smażymy bez tłuszczu, dolewając trochę wody od czasu do czasu, aż cebula będzie całkiem miękka. Studzimy.
  2. Fasolę dokładnie odsączamy i blendujemy na pastę lub rozgniatamy widelcem. Jeśli strączki okażą się trochę suche, dodajemy 1–2 łyżki zalewy z puszki.
  3. Śliwki kroimy w małą kostkę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Smacznego !

Dodaj komentarz