Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

Oto świetny, bardzo łatwy przepis od AvantgardeVegan na…, no właśnie, trudno nawet powiedzieć co to dokładnie, w każdym razie jest pyszne i koniecznie musicie tego spróbować! Ni to bezjajeczna frittata, ni to fit farinata czy dietetyczna socca. Albo po prostu wegański omlet z piekarnika obładowany warzywami lub pieczony placek z mąki z ciecierzycy. Nieee, pizza bezglutenowa to już chyba przegięcie… Wybierzcie, co Wam się najbardziej podoba albo na co akurat macie apetyt! Danie jest szybkie i naprawdę zdrowe, można je przygotować na patelni bez dodatku tłuszczu. To jeden z moich absolutnych hitów kulinarnych!

Wegańska fit frittata / farinata – SKŁADNIKI

2–4 porcje

Ciasto

  • 1 kubek (ok. 130 g) mąki z ciecierzycy
  • ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, wędzonej papryki i curry w proszku
  • ¾ łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • niecały kubek (ok. 230 g (ml)) wody – ilość zależy od tego, czy mąka jest drobno czy grubiej zmielona

Dodatki na wierzch

  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryka czerwona, żółta lub zielona
  • ok. 8 małych pomidorków koktajlowych
  • ok. 10 czarnych oliwek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz

Wegańska fit frittata / farinata – WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy i sodę. Mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy dokładnie, żeby pozbyć się grudek, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto odstawiamy na co najmniej 15 minut do zgęstnienia.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w słupki. Smażymy je do miękkości na patelni, na kilku łyżkach wody. Co jakiś czas dolewamy nieco płynu, ale na koniec woda musi całkowicie odparować z powierzchni. Warzywa lekko studzimy.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką (i metalową lub odpinaną rączką) o średnicy ok. 28 cm rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy ciasto i pozwalamy mu się samodzielnie rozlać po powierzchni, nie przechylamy patelni. Na wierzchu szybko rozkładamy usmażoną paprykę i cebulę, przekrojone pomidorki i pokrojone oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak.
  4. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–25 minut.

Podajemy od razu.

Rada: jeśli Wasza patelnia z nieprzywierającą powłoką nie jest dobrej jakości, na jej dnie możecie położyć papier do pieczenia.

Smacznego !

6 myśli na temat “Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

    1. Niestety tak, bo bez niej placek wyjdzie bardziej zbity. Ale można spróbować dodać trochę mniej sody, np. 1/3 łyżeczki.

  1. Dodatki mogą być dowolne? Bo zjadłabym chętnie, ale nie znoszę oliwek, zastanawiam się, czy mogę je zamienić na pieczarki na przykład?

    1. Najlepiej nie zmieniać tego przepisu, bo jest idealny! Myślę, że inna mąka się nie sprawdzi, a jeśli już (ewentualnie), to jakaś inna ze strączków.

Dodaj komentarz