Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

Oto świetny, bardzo łatwy przepis od AvantgardeVegan na…, no właśnie, trudno nawet powiedzieć co to dokładnie, w każdym razie jest pyszne i koniecznie musicie tego spróbować! Ni to bezjajeczna frittata, ni to fit farinata czy dietetyczna socca. Albo po prostu wegański omlet z piekarnika obładowany warzywami lub pieczony placek z mąki z ciecierzycy. Nieee, pizza bezglutenowa to już chyba przegięcie… Wybierzcie, co Wam się najbardziej podoba albo na co akurat macie apetyt! Danie jest szybkie i naprawdę zdrowe, można je przygotować na patelni bez dodatku tłuszczu. To jeden z moich absolutnych hitów kulinarnych!

Wegańska fit frittata / farinata – SKŁADNIKI

2–4 porcje

Ciasto

  • 1 kubek (ok. 130 g) mąki z ciecierzycy
  • ¼ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, wędzonej papryki i curry w proszku
  • ¾ łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • niecały kubek (ok. 230 g (ml)) wody – ilość zależy od tego, czy mąka jest drobno czy grubiej zmielona

Dodatki na wierzch

  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryka czerwona, żółta lub zielona
  • ok. 8 małych pomidorków koktajlowych
  • ok. 10 czarnych oliwek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz

Wegańska fit frittata / farinata – WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy i sodę. Mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy dokładnie, żeby pozbyć się grudek, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto odstawiamy na co najmniej 15 minut do zgęstnienia.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w słupki. Smażymy je do miękkości na patelni, na kilku łyżkach wody. Co jakiś czas dolewamy nieco płynu, ale na koniec woda musi całkowicie odparować z powierzchni. Warzywa lekko studzimy.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką (i metalową lub odpinaną rączką) o średnicy ok. 28 cm rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy ciasto i pozwalamy mu się samodzielnie rozlać po powierzchni, nie przechylamy patelni. Na wierzchu szybko rozkładamy usmażoną paprykę i cebulę, przekrojone pomidorki i pokrojone oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak.
  4. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20–25 minut.

Podajemy od razu.

Rada: jeśli Wasza patelnia z nieprzywierającą powłoką nie jest dobrej jakości, na jej dnie możecie położyć papier do pieczenia.

Smacznego !

2 myśli na temat “Wegańska fit frittata / farinata / pieczony omlet z warzywami

    1. Niestety tak, bo bez niej placek wyjdzie bardziej zbity. Ale można spróbować dodać trochę mniej sody, np. 1/3 łyżeczki.

Dodaj komentarz