Najłatwiejszy chleb pszenny pełnoziarnisty, dla leniwych

Najłatwiejszy chleb pszenny pełnoziarnisty na drożdżach

Bardzo prosty, a może i najprostszy, przepis na domowy i zdrowy chleb pszenny na suszonych drożdżach – graham, pełnoziarnisty lub razowy. Receptura idealna dla leniwych, zapracowanych lub minimalistów. Bez długiego zagniatania i podwójnego wyrastania (fermentacji) ciasta – masa od samego początku rośnie w keksówce, w której będzie się potem piekła. Dodatkowo ciasto można zostawić na noc na kuchennym blacie do wyrośnięcia, a gdy ranne wstaną zorze, wystarczy tylko wrzucić foremkę do piekarnika.

Bochenek nie ma podręcznikowo równych dziurek, ale to nie jest przepis na najpiękniejszy, tylko na najłatwiejszy i najzdrowszy chleb drożdżowy. Razowiec wychodzi pyszny i dobrze wyrośnięty, jest zwarty i dobrze się kroi.

Zawsze przygotowuję podwójną porcję ciasta i piekę od razu dwa chleby. Jeden po całkowitym przestudzeniu kroję na kromki i zamrażam (potem odmrażam w temp. pokojowej), a drugi przechowuję przez 2–4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w szafce lub dłużej w lodówce.

Najłatwiejszy chleb pszenny pełnoziarnisty – SKŁADNIKI

1 spory bochenek, keksówka o wymiarach ok. 28 x 11,5 cm

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, graham (typ 1850) lub razowej (typ 2000). Polecam mąki ze starych odmian pszenicy: orkiszu, płaskurki i samopszy
  • 1 płaska łyżka cukru (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka całych nasion kminku czy czarnuszki (niekoniecznie)
  • ½–1 łyżeczka soli
  • 3,5 g (pół torebki, niecałe 2 płaskie łyżeczki) suszonych drożdży
  • ok. 370 g (ml) letniej wody, czyli w temp. 20–40°C

Najłatwiejszy chleb pełnoziarnisty – WYKONANIE

  1. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kminek oraz sól i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy.
  2. Wlewamy wodę i mieszamy najpierw łyżką, a następnie zagniatamy masę ręcznie przez 2–4 minuty – w naczyniu lub na blacie.
  3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Formę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3,5–4 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Keksówkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut.
  5. Chleb wyjmujemy z formy oraz papieru i studzimy na kratce.

Przepis na razowy chleb nocny: postępujemy jak wyżej, z tą różnicą, że keksówkę z ciastem przykrywamy 2 ściereczkami i zostawiamy do wyrośnięcia na kuchennym blacie na 8 godzin.

Rada: lepiej wybrać keksówkę trochę za dużą niż za małą, wtedy chleb lepiej wyrośnie.

Smacznego !

7 myśli na temat “Najłatwiejszy chleb pszenny pełnoziarnisty na drożdżach

  1. Chleb jest bardzo smaczny. Mój pierwszy chleb w życiu. Mam tylko pytanie techniczne. Czy piec z termoobiegiem czy bez? Czy jeśli mam wrażenie, że chleb jest lekko gliniasty pieczenie o 5 lub 10 minut dłużej mnie poratuje?

    1. Najlepiej piec bez termoobiegu. Mój chleb po 40 minutach jest idealnie wypieczony, ale możliwe, że Twój piekarnik słabiej grzeje i wymaga ustawienia trochę wyższej temperatury. Piekarniki różnie grzeją, trzeba je “wyczuć”.;)

  2. Witam serdecznie
    Przepis wydaje się być faktycznie bardzo prosty. Nigdy nie piekłam chleba, ale z tym myślę, że sobie poradzę. Nurtuje mnie jedno pytanie: czy na pewno drożdży ma być tylko pół opakowania? Producenci tych suchych drożdży podają, że całe opakowanie jest na pół kilograma mąki…
    I jeszcze jedno pytanko: czy ten chlebek tak jak inne wypieki sprawdzać patyczkiem, czy już wystarczająco upieczony?
    Bardzo proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam i dziękuję za bloga

    1. Faktycznie producenci zalecają użycie podwójnej ilości drożdży, ale to jest za dużo o połowę.;) Potem w chlebie te drożdże czuć, a np. ja bardzo tego nie lubię. Podana w przepisie ilość jest idealna, bo chleb świetnie rośnie, a smak jest niezakłócony. A patyczkiem nie trzeba sprawdzać.

      1. Bardzo dziękuję za odpowiedź 😉 ja też nie przepadam za smakiem drożdży, zatem powinien to być idealny chlebek dla mnie. Jutro biorę się za jego pieczenie

Dodaj komentarz