Zupa lazania / lasagne z soczewicą, fit, wegańska

Zupa lazania / lasagne z soczewicą, fit, wegańska

Gęsta, kremowa zupa / gulasz lazania w wersji wegańskiej i dietetycznej, czyli bez mięsa, ale za to z soczewicą i bez sera, który z powodzeniem zastępują tu płatki drożdżowe, suszona cebula i nerkowce. Zupa jest przepyszna, pożywna i sycąca – to jedno z najlepszych comfort food! Przepis idealny dla leniwych smakoszy lub fanów lazanii nieposiadających piekarnika.

Fit zupa lazania / lasagne – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona lub marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżeczki ziół prowansalskich lub mieszanki włoskiej
  • 1,1 litra bulionu warzywnego lub ew. wody
  • 100 g suchych nasion czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 300 g passaty / przecieru pomidorowego
  • ok. 40 g nerkowców
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 150 g suchego, pełnoziarnistego makaronu biricci lub połamanego makaronu lasagne
  • ok. 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól, sporo pieprzu i chili
  • sok z połowy (lub więcej) cytryny
  • 1–2 garście świeżych liści bazylii

Inny makaron też będzie OK.

W roli pseudoserowej posypki wystąpić mogą grubo zmielone orzechy / migdały, na zdjęciu – orzechy brazylijskie.

Fit zupa lazania / lasagne – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy: posiekaną cebulę, drobno pokrojoną paprykę, zmiażdżony w prasce czosnek i zioła prowansalskie. Smażymy na wodzie, aż warzywa zmiękną.
  2. Wlewamy bulion i wrzucamy przepłukaną pod kranem soczewicę. Przykrywamy.
  3. Passatę blendujemy z nerkowcami i suszoną cebulą na gładko. Wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  4. Wrzucamy makaron, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
  5. Dodajemy płatki drożdżowe, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz chili i gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut.
  6. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i porwane liście bazylii.

Na drugi dzień zupa jeszcze bardziej zgęstnieje, dlatego przy odgrzewaniu najlepiej wlać trochę wody.

Smacznego !

2 myśli na temat “Zupa lazania / lasagne z soczewicą, fit, wegańska

  1. To moja ulubiona zupa na tym blogu – pyszna i sycąca i zdecydowanie najlepiej mi smakuje z pokruszonym makaronem lasagne 🙂

Dodaj komentarz