Pasztet bez pieczenia z soczewicy, tofu i pieczarek

Pasztet bez pieczenia z soczewicy, tofu i pieczarek

Bardzo łatwy i szybki przepis na wegański i dietetyczny pasztet bez pieczenia. Najbardziej „mięsny” ze wszystkich moich warzywnych pasztetów.

Polecam do niego najszybsze (bez zakwasu i drożdży), domowe pieczywo pełnoziarniste: bułkichleb.

Fit pasztet bez pieczenia – SKŁADNIKI

ok. 8–10 porcji

  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 puszki (ok. 500 g bez zalewy) ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej
  • 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1½ łyżki majeranku
  • 1–2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego
  • trochę startej gałki muszkatołowej
  • sporo pieprzu, ewentualnie sól
  • ½–1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 3–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (dla smaku umami)

Do pasztetu można też dodać ze 3 łyżki ulubionej, posiekanej zieleniny: natki pietruszki, kolendry czy koperku.

Fit pasztet bez pieczenia – WYKONANIE

  1. Patelnię stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy drobno pokrojone pieczarki oraz cebulę. Smażymy na wodzie (bez tłuszczu), aż pieczarki i cebula zupełnie zmiękną. W połowie smażenia dodajemy sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową, wędzoną paprykę, posiekany czosnek i pieprz. Na koniec cały płyn z patelni odparowujemy. Warzywa studzimy.
  2. Soczewicę, tofu oraz przesmażone pieczarki z cebulą blendujemy.
  3. Dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli potrzeba, bardziej doprawiamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz