2-składnikowy chlebek bez drożdży z komosy ryżowej - przepis fit

2-składnikowy CHLEBEK bez drożdży z komosy ryżowej

Dziecinnie prosty i szybki bezglutenowy chlebek z komosy ryżowej bez drożdży i zakwasu. Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Pyszny w wersji podstawowej, ale jeszcze lepszy z różnymi przyprawami – w przepisie podałam moją ulubioną mieszankę, ale dodatki mogą być dowolne.

Chlebek z quinoa najlepiej smakuje, kiedy jest odpowiednio cienki i dobrze przyrumieniony. Polecam do niego np. hummus z papryką.

Na moim blogu znajdziecie również smakowite i szybkie pełnoziarniste bułki bez drożdży, które można zrobić w 20 minut.

Fit chlebek bez drożdży – SKŁADNIKI

  • kubek (200 g) surowej białej komosy ryżowej (quinoa)
  • 180–210 ml wody – płynu dodajemy tylko tyle, żeby dokładnie zblendować komosę, ciasto powinno wyjść dość gęste
  • sól

DODATKOWO (niekoniecznie)

  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • kminek i czarnuszka – do posypania na wierzchu

Fit chlebek bez drożdży – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  2. Komosę płuczemy pod kranem na gęstym sicie. Dokładnie pozbywamy się nadmiaru wody.
  3. Wszystkie składniki (poza kminkiem i czarnuszką) blendujemy w blenderze kielichowym na gładką i dość gęstą masę.
  4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką rozprowadzamy je na okrągły placek o grubości ok. 1 cm lub nawet cieńszy.
  5. Wierzch posypujemy dowolnymi przyprawami.
  6. Pieczemy przez 15–20 minut, następnie przewracamy chlebek i pieczemy przez 10–15 minut.

Podajemy od razu.

Bon appétit !

2-składnikowy chlebek bez drożdży z komosy ryżowej - przepis fit
2-składnikowy bezglutenowy chlebek bez drożdży z komosy ryżowej / quinoa – przepis fit

23 myśli na temat “2-składnikowy CHLEBEK bez drożdży z komosy ryżowej

    1. Polecam spróbować! Chlebek jest naprawdę super, na pewno będę go regularnie robić, bo to póki co mój najprostszy przepis na pieczywo.

  1. Wygląda obłędnie!!! Zrobię od razu jak będę miała komosę, a wiesz może czy można zrobić taki z innych kasz? (jaglanej, jęczmiennej, gryczanej) Czy wtedy też udało by się zrobić to tym sposobem?

    Pozdrawiam i dziękuje za ekstra przepis 🙂

    1. Proszę bardzo! 🙂 Nie wiem, czy z innych kasz wyjdzie ten chlebek, bo do tej pory robiłam go tylko z komosy. Ale może kiedyś spróbuję z jaglanej, bo ma w miarę neutralny smak, podobny do quina.

    1. Teoretycznie prawie wszystko można zamrozić, ale ten chlebek ma chrupiącą skórkę, którą straci po zamrożeniu i pewnie nie będzie już taki smaczny.

  2. Kurcze, on jest pyyyszny. Po raz pierwszy bezglutenowy wypiek mi smakował, mimo że trochę przywarł do blaszki, ale to już moja wina. Właśnie zrobiłam drugi. Bardzo, bardzo dziękuję. Jestem na diecie bezglutenowej od niedawna, bo od ponad tygodnia i mam problemy ze znalezieniem dobrych przepisów. Ten jest świetny. Zostawiam.

    1. Nie próbowałam, więc nie wiem, ale jeśli już, to polecam zrobić ten chlebek na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką.

  3. Czy chlebek należy blendować jakimś turbo-blenderem :D? Przy moim ręcznym ziarna praktycznie się nie rozdrobniły i wyszło coś w stylu miękkiego gniota, co nie przypominało chlebka ze zdjęć 😉

    1. Za pomocą ręcznego blendera nie da się zrobić tego chlebka, trzeba użyć kielichowego, zaraz dodam to do przepisu.

Dodaj komentarz