Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów, szybki przepis

Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów, szybki przepis

Trudno uwierzyć, że tak pyszne danie może być jednocześnie tak proste! Dal (lub dahl / dhal) z soczewicy to rozgrzewający i poprawiający nastrój indyjski gulasz. Najczęściej gotuję go z pomidorami i zawsze w wersji fit – bez oleju i bez mleka kokosowego z puszki. Dahl zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem, dlatego polecam zrobić od razu podwójną porcję.

Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 1 średnia cebula czerwona
  • 250 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
  • ok. 3 kubki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory lub 330 g pomidorków koktajlowych
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • ok. 1 płaska łyżka curry w proszku – dodajcie tyle, ile lubicie
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • kawałek chili
  • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz biały lub czarny

Dhal możemy podać z ryżem brązowym, chlebkiem naan lub plackami roti  i kawałkiem cytryny.

Rada: możecie użyć też innej soczewicy, ale wtedy trzeba dodać trochę więcej bulionu i gotować dłużej.

Dal z soczewicy czerwonej i pomidorów – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na ogniu, rozgrzewamy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i „smażymy” przez kilka minut, aż się zeszkli. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy małe ilości wody.
  2. Wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, obrany i posiekany imbir, curry, kolendrę oraz posiekane chili, mieszamy i smażymy przez minutę.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez chwilę.
  4. Wsypujemy opłukaną pod kranem soczewicę, sól i pieprz, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 20–30 minut. Z rzadka mieszamy i w miarę potrzeby dolewamy więcej bulionu.
  5. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

Rada. Aby posiekać imbir najlepiej wcześniej go zmiażdżyć: kawałek imbiru przykrywamy poziomo ułożonym, szerokim ostrzem noża i uderzamy dłonią.

Smacznego !

Dodaj komentarz