Wegańskie ferrero rocher

Wegańskie FERRERO ROCHER – bez cukru, bezglutenowe, raw

Kolejne uzdrowione praliny na moim blogu, tym razem to potrójnie orzechowe wegańskie ferrero rocher słodzone daktylami! Fani laskowych twardzieli powinni być zachwyceni – specjalnie dla nich orzechy wystąpiły w całości oraz dały się posiekać, a nawet zmielić. Bardzo prosty i szybki przepis, a efekt „wow!” 🙂

Ferrero rocher pięknie prezentuje się i jeszcze lepiej smakuje w duecie z wegańskim rafaello z daktyli.

 

Wegańskie ferrero rocher – ok. 17 pralinek – SKŁADNIKI

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 ml mleka owsianego niesłodzonego lub innego mleka roślinnego naturalnie lekko słodkiego (lub ewentualnie woda)
  • 60 g orzechów laskowych zmiksowanych na mąkę
  • 2 niepłaskie łyżki kakao
  • 3 niepłaskie łyżki karobu (zamiast karobu można użyć kakao i na odwrót)
  • ¾ łyżeczki pasty (ekstraktu) z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • ok. 80 g płatków owsianych górskich zmiksowanych na mąkę

DODATKOWO

  • 17 całych orzechów laskowych (niekoniecznie) – do włożenia w środek pralinek
  • garść poszatkowanych orzechów laskowych – do obtoczenia

 

Wegańskie ferrero rocher – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z mlekiem na gładki mus.
  2. Dodajemy mąkę orzechową, kakao i karob, pastę z wanilii oraz sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec stopniowo dodajemy zmiksowane płatki owsiane, które mają ostatecznie zagęścić masę. Ciasto powinno wyjść zbite – o konsystencji plasteliny.
  3. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej możemy włożyć orzecha laskowego lub nawet coś innego (np. suszone wiśnie), a następnie obtaczamy je w pokrojonych orzechach.
  4. Praliny chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Bon appétit !

wegańskie ferrero rocher
Zdrowe domowe wegańskie ferrero rocher. Bez cukru, bez glutenu, raw

7 myśli na temat “Wegańskie FERRERO ROCHER – bez cukru, bezglutenowe, raw

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *