wegańskie ciastka z pomarańczami

Wegańskie ciastka z pomarańczami, orzechami i daktylami – najprostsze

Pyszne, bardzo proste i szybkie ciastka, które można przyrządzić na wiele sposobów. Bez dodatku cukru i tłuszczu, mogą być bezglutenowe. Nawet nie muszą być koniecznie pomarańczowe. Wystarczy tylko 5 składników, nie licząc wody i soli.

Ciastka są bardzo apetyczne i aromatyczne, dlatego robienie im zdjęć było dla mnie naprawdę męczące. Zjadłam tylko jedno, a drugie mogłam tylko raz ugryźć, żeby zaprezentować Wam ich bogate wnętrze. Ślad po moich siekaczach zdradza, że mam diastemę. Ostatnio zrobiła się ona całkiem modna, zwłaszcza wśród modelek i innych gwiazd, korzystam więc z okazji, żeby się pochwalić. 😉

 

Wegańskie ciastka z pomarańczami – ok. 15 sztuk – SKŁADNIKI

  • 240 ml (kubek) mąki pszennej razowej, owsianej (również bezglutenowej) lub ryżowej razowej – użyłam razowej orkiszowej
  • 180 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego), mleka roślinnego niesłodzonego (najlepiej naturalnie słodkiego, jak ryżowe czy owsiane) lub wody – u mnie sok z pomarańczy
  • 16–18 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 90 ml karobu lub kakao odtłuszczonego – u mnie karob
  • 90 ml mąki z orzechów ziemnych, migdałów lub nerkowców – użyłam mieszanki orzechów ziemnych i migdałów, które drobno zblendowałam, ale nie udało mi się zmiksować ich idealnie na mąkę, co widać na zdjęciach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
  • skórka otarta z ½ pomarańczy, najlepiej ekologicznej (niekoniecznie)
  • szczypta soli

 

Wegańskie ciastka z pomarańczami – WYKONANIE

  1. Sok, daktyle i skórkę pomarańczową blendujemy na gładką masę.
  2. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy w dużej misce.
  3. Daktylową papkę przekładamy do suchych składników i mieszamy – na początku łyżką, a później ręką. Masa powinna być zbita i klejąca.
  4. Formujemy kulki średniej wielkości, układamy je w odpowiednich odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą szklanki o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość ok. 1 cm.
  5. Ciastka pieczemy przez 15–20 min. (w zależności od wielkości i składu) w temperaturze 180°C.
  6. Studzimy na metalowej kratce (np. takiej z piekarnika)

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Wegańskie ciastka z pomarańczami, orzechami i daktylami – najprostsze

    1. Możesz spróbować zamienić orzechy na dodatkową porcję mąki, albo np. na zmiksowane wiórki kokosowe (albo trochę wiórków i trochę mąki). Ważne, żeby konsystencja się zgadzała i dało się uformować kulki 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *