Domowe mleko owsiane, najlepsze, prosty przepis

Domowe mleko owsiane, najlepsze, prosty przepis

Ekspresowy przepis na moje ulubione mleko roślinne – mleko owsiane. O wiele tańsze, zdrowsze i ekologiczniejsze od produktów sklepowych. Może być bezglutenowe i bez cukru. Idealne dla osób, które trzymają się z dala od mleka krowiego, a dodatkowo mają alergię na mleka orzechowe. Można przechowywać je w lodówce do 5 dni. 

Jak zrobić najlepsze mleko owsiane, żeby było idealnie białe i aksamitne (a nie śluzowate i szare)? Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • płatków nie należy namaczać
  • woda powinna być bardzo zimna, nawet schłodzona w lodówce
  • należy krótko blendować, tylko przez 20–30 sekund
  • przy przecedzaniu najlepiej nie dociskać pulpy owsianej, mleko powinno swobodnie spływać

Do czego wykorzystać mleko owsiane? 

  • można je popijać jedząc zdrowe ciastka, najlepiej smakuje schłodzone
  • do śniadaniowej granoli
  • do naleśników, np. gryczanychpancakes
  • do wegańskich ciast i muffinów
  • do przygotowania zimnych napojów (do gorących polecam tylko sklepowy napój owsiany), np.:
  • mleko truskawkowe: kubek mleka blendujemy z 3–4 świeżymi lub zamrożonymi truskawkami i 1 łyżeczką ksylitolu
  • mleko kakaowe: kubek mleka blendujemy z 1 łyżką kakao lub karobu i 1 łyżką ksylitolu lub syropu daktylowego
  • kawa mrożona z mlekiem (wegańskie frappe): ok. 100 ml mocnej, gorącej lub zimnej kawy mieszamy z 1–2 łyżeczkami syropu klonowego, wlewamy do kubka z lodem i uzupełniamy zimnym mlekiem
  • ♥ koktajle i smoothies: koktajl lodowy nutella, lodowy koktajl czekoladowy z wiśniami

Domowe mleko owsiane – SKŁADNIKI

  • 1 kubek płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 4 kubki bardzo zimniej wody – u mnie najzimniejsza, przefiltrowana kranówka

DODATKOWO (niekoniecznie)

  • 1–3 łyżki wiórków kokosowych lub dowolnych orzechów
  • 1–2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru, syropu klonowego – można posłodzić też daktylami
  • wanilia
  • sól

Ja dodaję tylko ksylitol.

Domowe mleko owsiane – WYKONANIE

  1. Do blendera wlewam wodę, wrzucam płatki owsiane, można dodać też orzechy i daktyle.
  2. Blenduję przez ok. 30 sekund.
  3. Płyn przecedzam (mieszając łyżką) przez bardzo gęste, metalowe sitko*. Pulpę warto zachować**.
  4. Mleko ponownie przelewam (mieszając), ale tym razem przez duży, metalowy filtr do kawy (z Ikea, za 39,99 zł), dzięki czemu płyn staje się idealnie biały i gładki. 
  5. Na koniec mleko można posłodzić ksylitolem i dodać ekstrakt waniliowy oraz sól.

Rady:

* Użycie gęstego sitka i metalowego filtra do kawy jest najwygodniejszym i najskuteczniejszym sposobem na przefiltrowanie mleka. Jeśli jednak takiego zestawu nie posiadacie, możecie przecedzić płyn raz lub dwa razy przez bawełnianą ściereczkę lub specjalny worek do robienia mleka roślinnego.

** Bogatą w błonnik owsianą pulpę, która zostanie na sitku, można dodać do owsianki, smoothie lub zrobić z niej ciasteczka.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Domowe mleko owsiane, najlepsze, prosty przepis

  1. Próbowałam je zrobić już kilka razy wg różnych przepisów i zawsze wychodziło szare i śluzowate, w końcu się poddałam. Ale spróbuję jeszcze raz z Twoim przepisem.
    Kombinuję z jedzeniem przez refluks żołądkowo-przełykowy i jelito drażliwe, plus dodatkowe kilogramy, których nie mogę się na dobre pozbyć i bardzo się cieszę, że tu trafiłam! 😀

Dodaj komentarz