Książki o zdrowym odżywianiu oraz filmy dokumentalne, wykłady

Książki o zdrowym odżywianiu, filmy dokumentalne, wykłady i inne

Istnieją dwie rzeczy: wiedzieć i wierzyć, że się wie. Wiedza to nauka. Wiara w to, że się wie, to ignorancja.

— Hipokrates- lekarz, ojciec medycyny —

Lektura polecanych przeze mnie bestsellerów dla większości czytelników będzie na tyle szokująca, że przed przystąpieniem do czytania, proponuję opanować przynajmniej podstawy technik relaksacyjnych!

 

Książki o zdrowym odżywianiu, które trzeba przeczytać

♣  Zdrowie bez recepty, dr John McDougall – najlepsza pozycja na początek. Czyta się jak powieść, lekkostrawna, bo zawiera również zdrowe przepisy

♣  Nowoczesne zasady odżywiania, prof. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II – najważniejsza książka o tej tematyce na rynku, napisana przez Einsteina żywienia. The New York Times nadał jej tytuł „grand prix” badań epidemiologiczno-dietetycznych. Całkowita zmiana poglądów na temat zdrowego menu gwarantowana lub zwrot pieniędzy

♣  Chroń i lecz swoje serce, dr Caldwell B. Esselstyn – najlepszy program na świecie, który zapobiega chorobom serca oraz je cofa. Biorąc pod uwagę powszechność występowania schorzeń układu sercowo-naczyniowego, ta książka powinna być bestsellerem wszechczasów. Po jej przeczytaniu m.in. Bill Clinton i Michelle Pfeiffer kompletnie zmienili swoje nawyki żywieniowe

♣  Jak nie umrzeć przedwcześnie, dr Michael H. Greger, Gene Stone – niesamowita publikacja oparta na ponad 2 tysiącach badań naukowych. Gruba, ale za to w lekkim tonie o ciężkich chorobach oraz o tym, co jeść codziennie, żeby ich uniknąć. A tutaj wykład dr. Gregera z polskimi napisami

 

Książki o zdrowym odżywianiu, które warto przeczytać

♦  Ukryta prawda, prof. T. Colin Campbell, Howard Jacobson – rozprawa z korupcją i zakłamaniem przemysłu, rządu i środowisk naukowych

♦  Niskowęglowodanowe oszustwo, prof. T. Colin Campbell, Howard Jacobson

♦  Spektrum, dr Dean Ornish

♦  Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej, Dan Buettner – książka powstała we współpracy z National Geographic

♦  Dieta roślinna na co dzień, Julieanna Hever

♦  Jeść by żyć, dr Joel Fuhrman

♦  Zdrowe dzieciaki, dr Joel Fuhrman – jak odżywiać dzieci, aby były odporne na choroby

♦  Wygraj z rakiem, dr Neal D. Barnard, Jennifer K. Reilly – zawiera również przepisy

♦  Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem, dr Neal D. Barnard – dzięki odpowiedniej diecie cukrzyca typu 2 jest wyleczalna w 100%

♦  Żywność dla mózgu, dr Neal D. Barnard

♦  Cukier, sól, tłuszcz, Michael Moss – autor- dziennikarz śledczy i laureat Nagrody Pulitzera pisze o tym, jak armie naukowców zatrudnione przez korporacje pracują nad tym, żeby uzależnić nas od kupowania określonych produktów

♦  Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce, LeAnne Campbell – zbiór przepisów kulinarnych

♦  Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów, LeAnne Campbell – zbiór przepisów kulinarnych

 

Biorąc sobie do serca obawy Tomasza z Akwinu, który jednego razu orzekł: „Boję się człowieka czerpiącego wiedzę z jednej książki”, najlepiej obalić co najmniej dwie pozycje…

 

Polecane filmy dokumentalne

♦  What The Health, 2017 – po obejrzeniu tego filmu Kasia Nosowska oficjalnie ogłosiła, że przechodzi na weganizm!

♦  Food Choices, 2016 – cała prawda o zachodniej diecie. Dokument nakręcony przez Polaka Michała Siewierskiego

♦  Forks Over Knives, 2011 – o leczeniu pełnowartościową dietą roślinną, któremu poddał się m.in. Bill Clinton występujący w tym filmie. To trzeba zobaczyć!

  Cowspiracy, 2014 – dokument o największym trucicielu Ziemi. Jednym z producentów jest Leonardo Di Caprio. Koniecznie!

Earthlings (Mieszkańcy Ziemi), 2005 – film stworzony, by uświadomić przeciętnego człowieka, w jaki sposób współczesna cywilizacja wykorzystuje zwierzęta do własnych celów. Prawda dla widzów o stalowych nerwach. Narratorem jest weganin Joaquin Phoenix

♦  Po prostu na surowo – cofanie cukrzycy w 30 dni – żeby wyleczyć cukrzycę i wiele innych chorób wystarczy być na diecie roślinnej, niekoniecznie surowej, ale ten dokument jest akurat o leczeniu surowizną – efekty piorunujące 🙂

♦  Cała prawda o rybach – „apetycznie” o hodowli ryb

♦  Zanieczyszczenie Bałtyku – o tym, dlaczego Bałtyk jest jednym z najbardziej śmierdzących mórz na świecie

♦  Skażone złoto: omega-3 – o toksycznej produkcji suplementów z omega-3

 

Wykłady o zdrowym odżywianiu 

♦  Pij Mleko – będziesz miękki, prof. Walter Veith – czysta prawda o brudnym mleku, gigantyczna dawka informacji!

♦  Cukrzyca – jak zatrzymać epidemię?, dr Neal Barnard, TEDx – o prawdziwej przyczynie cukrzycy typu 2

♦  Więcej niż dieta – program dr. Deana Ornisha, lekarza prezydenta Billa Clintona – rozmowa z Małgorzatą Desmond, specjalistką medycyny żywienia

♦  Mięso na antybiotykach. Najwyższy poziom w historii – rozmowa z prof. Ewą Rembiałkowską

♦  How Not to Die: The Role od Diet in Preventing, Arresting, & Reversing Our Top 15 Killers, dr Michael Greger

♦  2016 VegFest – Dr. Klaper – rewelacyjny wykład o zdrowym odżywianiu i nie tylko

♦  Power Foods for the Brain, dr Neal Barnard

♦  The End of Diabetes and Super Immunity by Joe Fuhrman MD 

♦  Gary Yourofsky – A Life-Changing Speech – „kontrowersyjny” wykład jednego z najbardziej znanych obrońców praw zwierząt na świecie. Jedyne z czym się nie zgadzam, to kwestia wit. B12 – badania wskazują, że wegetarianie powinni ją suplementować

♦  The Most Inspiring Speech You Will Ever Hear

 

Ciekawe artykuły

♦  Jaka dieta jest dla nas naturalna? Czy weganizm jest naturalny? – wyczerpujący artykuł oparty na badaniach naukowych

♦  Chcecie tanio, no to macie. Ze sklepów wycofano część wędlin Morliny i Krakus, bo mięso zawierało antybiotyki – o tym jak rolnicy nie panują nad antybiotykami w hodowli

♦  Wege Lang – wywiad z Czesławem Langiem, który na diecie roślinnej wyleczył się z wielu chorób

 

Polecane strony www

♥  NutritionFacts.org – genialna strona!, tysiące badań analizowanych w kilkuminutowych filmikach

The Philosophy of NutritionFacts.org

♦  drmcdougall.com – strona dr. McDougalla, mnóstwo badań naukowych, ciekawe artykuły i przepisy kulinarne

♦  veganworkout.org.pl – polska strona dla sportowców (i nie tylko) na zdrowej diecie roślinnej

♦  Vegan Gains – kanał na YouTube kulturysty na diecie roślinnej, bez sterydów i odżywek białkowych; ćwiczenia, dieta, przepisy, porady. Szorstko i kontrowersyjnie, ale równocześnie bardzo mądrze i konkretnie. Po angielsku

 

Inne

♦  A co te wegany jedzą? – grupa na Facebooku

♦  Świadomy weganizm – grupa na Facebooku

♦  Daily Dozen – świetna aplikacja na telefon autorstwa dr. Gregera, która pomaga zdrowo się odżywiać

♦  Okja, 2017 – Filmweb poleca!

♦  donGURALesko – Poczekaj Moment – rap z genialnym przesłaniem!

♦  Lovelock  zespół o roślinnej nazwie z ekologiczną piosenką

 

Jeśli macie jakieś pomysły co jeszcze mogłoby znaleźć się na tej liście, dajcie znać w komentarzach! 🙂

Zestawienie będzie aktualizowane.

 

9 myśli na temat “Książki o zdrowym odżywianiu, filmy dokumentalne, wykłady i inne

    1. Słyszałam o tej książce i miałam w planach przejrzeć, ale zapomniałam o tym. 🙂 Dzięki za przypomnienie, niedługo do niej zajrzę.

      1. Food Pharmacy w końcu wpadła w moje ręce i niestety, ale nie mogę jej polecić… Książkę napisały dwie blogerki, a nie naukowcy czy lekarze, oparta jest na niewielu badaniach naukowych, za to powiela wiele mitów. Zdecydowanie lepiej wybrać coś z listy powyżej.

    1. Ten dokument jest jak najbardziej wiarygodny! Zgadzam się z występującymi w nim lekarzami i przytoczonymi badaniami. Polecam przeczytać ich książki, które polecam wyżej w zestawieniu, są one poparte setkami lub nawet tysiącami (jak w przypadku „Jak nie umrzeć przedwcześnie”) badań naukowych. Autorka tego filmiku na YT nie jest ani lekarzem, ani dietetykiem i najwyraźniej słabo zna temat, a często w ogóle nie rozumie rzeczy, które krytykuje. Najlepiej widać to w momencie, kiedy mówi, że „żółtko przechodzi do krwi i oblepia erytrocyty”. 😀 😀 😀 To stwierdzenie nie pada nigdzie w filmie! Zostało za to powiedziane, że „żółtko jaja jest najbardziej skoncentrowanym źródłem tłuszczu nasyconego i cholesterolu. I kiedy wprowadzamy je do krwioobiegu (ten tłuszcz i cholesterol, a nie żółtko w całości !!!), oblepiają one nasze czerwone krwinki, krew robi się gęstsza i klejąca, zmienia się poziom hormonów, podnosi się poziom cholesterolu…” Więcej o tym np. w nagraniu dr. Gregera: https://nutritionfacts.org/video/treating-multiple-sclerosis-with-the-swank-ms-diet/. W jednym z badań przytoczonych w tym filmiku możemy przeczytać, że: „Dieta bogata w tłuszcze nasycone i cholesterol może zagęszczać krew i sprawiać, że nasze krwinki czerwoną stają się lepkie. Już po jednym daniu złożonym z kiełbasy i jajek, nasze komórki krwi mogą się posklejać i wyglądać jak bilon w rulonach. Taka nadmierna agregacja prowadzi do zmniejszenia przepływu krwi i gorszego dotlenienia tkanek, również w mózgu.” Kasia albo nie zrozumiała, tego co usłyszała, albo udaje, że nie zrozumiała…

      Powodowanie przez cholesterol pokarmowy chorób sercowo-naczyniowych to fakt, który jest naukowo bardzo dobrze udokumentowany, a nie „stare przekonanie, które już dawno zostało obalone”! 😀 😀 Tutaj autorka brzmi jak Jerzy Zięba… Badania naukowe np. tutaj (pod filmikami można kliknąć na „sources cited” i pokaże się lista cytowanych źródeł): https://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/, https://nutritionfacts.org/video/eggs-and-cholesterol-patently-false-and-misleading-claims/, https://nutritionfacts.org/video/optimal-cholesterol-level/.

      Podobnie niedorzeczny jest zarzut, że przecież mięso przetworzone nie jest tak samo niebezpieczne dla zdrowia jak pluton, azbest, czy nawet papierosy. W filmie takie porównanie nigdzie się nie pojawia. Autor podaje tylko, że te kancerogeny zostały zaklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia do tej samej grupy substancji, których rakotwórczość została naukowo potwierdzona. Czyli, że te substancje nie są np. prawdopodobnie kancerogenne, ale bezspornie kancerogenne. I jeśli nawet przetworzone mięso jest trochę mniej zabójcze od papierosów, to co z tego? Przecież nie oznacza to, że spokojnie możemy karmić wędlinami nasze dzieci…

      W internecie krąży mnóstwo materiałów, których celem jest zdyskredytowanie „What The Health”. Jeśli jesteśmy już przy vlogerach, to polecam obejrzeć filmiki, które rozprawiają się z większością bezsensownych argumentów: https://www.youtube.com/watch?v=Z0ufvjwyUks, https://www.youtube.com/watch?v=qHpmgo9pQI8&t=5s, https://www.youtube.com/watch?v=2P9sPk-4b9I.

      A tutaj na zarzuty odpowiadają lekarze, którzy wystąpili w dokumencie: https://www.youtube.com/watch?v=M7b4kBTuHF0, https://www.youtube.com/watch?v=EJr3MUNc14Y&t=1s, http://proteinaholic.com/another-ignorant-attack-on-what-the-health-this-time-from-the-doctors-tv-show/.

  1. Witam,
    uważam, że warto wspomnieć o naszej Pani doktor Ewie Dąbrowskiej i jej osiągnięciach w leczeniu postem i promocji zdrowego żywienia. Polecam zapoznać się z wykładami i krótkimi publikacjami książkowymi.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz