wegańskie rafaello z daktyli

Wegańskie RAFAELLO z daktyli – bez cukru, bezglutenowe, raw

Bardzo prosty i szybki przepis na domowe rafaello, który może składać się nawet tylko z kokosa i daktyli, jak w tym minutowym filmiku, którym się inspirowałam. Bez cukru, glutenu i bez gotowania. Jednak tym razem nie są to słodkości niskotłuszczowe i dietetyczne, bo całkiem kaloryczne – wiórki kokosowe zawierają aż 65% tłuszczu! (Na szczęście daktyle prawie go nie mają.) Dlatego nie polecam ich m.in. osobom toczącym nierówną walkę z trądzikiem (leczenie trądziku dietą) lub pragnącym wcisnąć się w mniejsze jeansy. Sama rzadko jem kokosowe frykasy, bo nie chcę, żeby stare problemy przypomniały sobie o mnie… Trochę szkoda, bo te wegańskie rafaello z daktyli są naprawdę przepyszne i magicznie kremowe!!! Zawsze jednak możemy zrobić ich mniej, albo zaprosić na wyżerkę znajomych – na pewno chętnie wezmą część kalorii na siebie. 😀

Korzystając z okazji, że jesteśmy przy kokosie, polecam 2 filmiki na YouTube, w których dr Michael Greger (którego uwielbiam!) wyjaśnia, czy olej kokosowy i mleko kokosowe są zdrowe, czy nie są (po angielsku): What About Coconuts and Coconut Milk?Coconut Oil and the Boost in HDL “Good” Cholesterol.

 

Wegańskie rafaello z daktyli – (20-22 praliny) – SKŁADNIKI

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek (ok. 20 sztuk)
  • 100 ml wody lub mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego, które jest naturalnie lekko słodkie
  • 100 g mąki kokosowej lub zmiksowanych wiórków kokosowych – w mniej kalorycznej wersji możemy zastąpić część wiórków mąką owsianą lub zmiksowanymi płatkami owsianymi górskimi (mogą być bezglutenowe). Rafaello jest jednak najsmaczniejsze z dużą ilością kokosa
  • 50–60 g mąki owsianej – ja dokładnie blenduję płatki owsiane górskie
  • ¾ łyżeczki pasty (ekstraktu) z wanilii lub miąższ z ½–1 laski wanilii (niekoniecznie)
  • szczypta soli (niekoniecznie)
  • całe migdały (niekoniecznie) – do włożenia w środek pralinek

DO OBTOCZENIA (niekoniecznie)

  • wiórki kokosowe
  • ksylitol / erytrol – pralinki w nich obtoczone według mnie smakują nawet lepiej niż oblepione wiórkami kokosowymi

 

Wegańskie rafaello z daktyli – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z wodą lub mlekiem na gęsty mus.
  2. Dodajemy stopniowo mąkę kokosową oraz pozostałe składniki (poza migdałami) i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto wyda nam się zbyt rzadkie, dosypujemy trochę więcej mąki owsianej. Pamiętajmy jednak, że masa i tak później stwardnieje w lodówce.
  3. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej możemy włożyć migdała lub nawet coś innego (np. suszone wiśnie), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  4. Rafaello chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Bon appétit !

wegańskie rafaello z daktyli
Wegańskie rafaello z daktyli w niebiesko-fioletowych wiórkach

Żeby zrobić takie kolorowe wiórki, wystarczy zmieszać wiórki z 1–2 łyżeczkami naturalnego niebieskiego barwnika z kapusty i zostawić je np. na noc do całkowitego wyschnięcia.

 

2 myśli na temat “Wegańskie RAFAELLO z daktyli – bez cukru, bezglutenowe, raw

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *