wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy – kakaowy, bez cukru

Pyszny, piękny i niezawodny wypiek bananowy – coś pomiędzy chlebem a ciastem, dlatego nie jest zbyt słodki. Prawie nie czuć w nim bananów ani mąki razowej, a po dodaniu małej ilości kakao lub karobu smakiem przypomina nieco piernik. Może być kakaowy, ale nie musi. Wymiata na miejscu i na wynos.

wegański chlebek bananowy
Wegański chlebek bananowy z porzeczkami – pyszny polany syropem daktylowym!

Wegański chlebek bananowy – ok. 8 porcji – SKŁADNIKI

  • 300 g bardzo dojrzałych bananów (ok. 3 średnie owoce)
  • 110 g ksylitolu, ewentualnie cukru
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 20 g karobu lub kakao odtłuszczonego (jeśli chcemy zrezygnować z kakao, dodajmy w sumie 320 g mąki. Jeśli użyjemy więcej kakao, wsypmy odpowiednio mniej mąki)
  • 150 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane czy ryżowe
  • 1 łyżka (15 g) proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu

Na wierzch

  • 100 g czarnej porzeczki lub 1 banan

 

Wegański chlebek bananowy – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. 3 banany, ksylitol, karob, mleko oraz cynamon blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera, banany możecie rozgnieść dokładnie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków i połączyć z pozostałymi składnikami.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo wsypujemy do płynnej masy i dokładnie mieszamy – możemy użyć miksera.
  4. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach ok. 11 x 25 cm. Na wierzchu układamy porzeczki lub pokrojonego w plasterki banana.
  5. Pieczemy przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka.

 

Bon appétit !

Źródła

Banana Bread


 

3 myśli na temat “Wegański chlebek bananowy – kakaowy, bez cukru

  1. Świetny przepis, z pewnością wypróbuję. Zwłaszcza dlatego, że jest bez jajek – mój najmłodszy ich nie może jeść, wiec idealnie się składa.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *