Bardzo prosty i szybki przepis na pyszną, obiadową surówkę z marchewki i jabłka w sosie jogurtowym z chrzanem. Wersja dietetyczna i najzdrowsza – bez majonezu i bez śmietany. Surówka z marchwi poleca się również na lekką kolację.
Surówka z marchewki i jabłka – SKŁADNIKI
3 porcje
- 2 średnie marchewki
- 1 małe słodko-kwaśne jabłko – najlepiej Szara Reneta, Boskoop czy Antonówka
- 1 mała łodyga selera naciowego (niekoniecznie)
Wegański sos jogurtowy z chrzanem
- ok. 150 g jogurtu sojowego naturalnego
- ok. 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru
- sól
- sok z cytryny (niekoniecznie)
Surówka z marchewki i jabłka – WYKONANIE
- Marchewki obieramy ze skórki i razem z jabłkiem (je też można obrać) ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Łodygę selera kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy jak najdrobniej.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy.
- Sos łączymy z warzywami i jabłkiem.
Smacznego !