Najłatwiejszy chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Najłatwiejszy chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Najłatwiejszy przepis na domowy bochen bezglutenowy na drożdżach! Mój chleb z mąki gryczanej z małym dodatkiem mąki ziemniaczanej (dla lepszej konsystencji) idealnie wyrasta i wybornie smakuje. Świetnie się go kroi, nawet na bardzo cienkie kromki. Polecam go wszystkim fanom gryki, a szczególnie początkującym piekarzom na diecie bezglutenowej.

Łatwy chleb z mąki gryczanej – SKŁADNIKI

keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 350 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki / skrobi ziemniaczanej
  • ok. 4 g (pół torebki) suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 400 g ciepłej wody

Na wierzch: sezam biały i czarny (niekoniecznie)

Łatwy chleb z mąki gryczanej – WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy.
  2. Wlewamy lekko podgrzaną wodę i mieszamy łyżką bardzo dokładnie.
  3. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki lub na słońce) na ok. 2 godziny, aż ciasto wyraźnie wyrośnie.
  4. Keksówkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Chleb wyjmujemy z formy oraz papieru i studzimy na kratce.

Smacznego !

Dodaj komentarz