Najłatwiejszy chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Najłatwiejszy chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Najłatwiejszy przepis na domowy bochen bezglutenowy na drożdżach! Mój chleb z mąki gryczanej z małym dodatkiem mąki ziemniaczanej (dla lepszej konsystencji) idealnie wyrasta i wybornie smakuje. Świetnie się go kroi, nawet na bardzo cienkie kromki. Polecam go wszystkim fanom gryki, a szczególnie początkującym piekarzom na diecie bezglutenowej.

Łatwy chleb z mąki gryczanej – SKŁADNIKI

keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 350 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki / skrobi ziemniaczanej
  • ok. 4 g (pół torebki) suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 400 g ciepłej wody

Na wierzch: sezam biały i czarny (niekoniecznie)

Łatwy chleb z mąki gryczanej – WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy.
  2. Wlewamy lekko podgrzaną wodę i mieszamy łyżką bardzo dokładnie.
  3. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki lub na słońce) na ok. 2 godziny, aż ciasto wyraźnie wyrośnie.
  4. Keksówkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Chleb wyjmujemy z formy oraz papieru i studzimy na kratce.

Smacznego !

9 myśli na temat “Najłatwiejszy chleb z mąki gryczanej na drożdżach

  1. Czy ten przepis dziala na kazdym rodzaju maki? Wydaje sie na tyle prosty, ze moze byc uzyty uniwersalnie z wiekszoscia rodzajow maki… Czy to tylko mi sie tak wydaje?

    1. Myślę, że z innymi mąkami bezglutenowymi może nie wyjść…, ale pewna nie jestem, bo nie próbowałam. A jeśli chodzi o chleb pszenny na drożdżach, to na moim blogu jest już sprawdzony przepis. 🙂

      1. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Szukam przepisu na chleb z maki owsianej, bo tylko takiej staram sie uzywac (poniewaz moge ja sama zrobic z platkow 😉 a poza tym nie przepadam za owsianka). Dr Esselstyn zawsze powtarza ze powinninsmy zwiekszyc ilosc spozywanych platkow owsianych. Probuje troche oszukac system 😉

  2. Wyszedł mi identyczny tak, jak na zdjęciu. Robiłam w maszynie do chleba, dzięki sztos! Mega smakuje.

  3. Witam, chciałam zapytać czy w przepisie jeśli chodzi o gramaturę nie wystąpił błąd bo jest podana ilość wody 400g a ja zawsze myślałam że składniki tego typu podaje się w mililitrach? Proszę dać znać bo mogę się mylić a chciałabym wypróbować przepis. Pozdrawiam.

    1. Internet podpowiada, że 4 g suchych drożdży to ok. 14 g świeżych, ale nie wiem, jak w praktyce, bo od lat używam tylko drożdży suszonych.

Dodaj komentarz