Najłatwiejszy przepis na domowy bochen bezglutenowy na drożdżach! Mój chleb z mąki gryczanej z małym dodatkiem mąki ziemniaczanej (dla lepszej konsystencji) idealnie wyrasta i wybornie smakuje. Świetnie się go kroi, nawet na bardzo cienkie kromki. Polecam go wszystkim fanom gryki, a szczególnie początkującym piekarzom na diecie bezglutenowej.
Łatwy chleb z mąki gryczanej – SKŁADNIKI
keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 350 g mąki gryczanej
- 50 g mąki / skrobi ziemniaczanej
- ok. 4 g (pół torebki) suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ok. ½ łyżeczki soli
- 400 g ciepłej wody
Na wierzch: sezam biały i czarny (niekoniecznie)
Łatwy chleb z mąki gryczanej – WYKONANIE
- Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy.
- Wlewamy lekko podgrzaną wodę i mieszamy łyżką bardzo dokładnie.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki lub na słońce) na ok. 2 godziny, aż ciasto wyraźnie wyrośnie.
- Keksówkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
Chleb wyjmujemy z formy oraz papieru i studzimy na kratce.
Smacznego !
Czy ten przepis dziala na kazdym rodzaju maki? Wydaje sie na tyle prosty, ze moze byc uzyty uniwersalnie z wiekszoscia rodzajow maki… Czy to tylko mi sie tak wydaje?
Myślę, że z innymi mąkami bezglutenowymi może nie wyjść…, ale pewna nie jestem, bo nie próbowałam. A jeśli chodzi o chleb pszenny na drożdżach, to na moim blogu jest już sprawdzony przepis. 🙂
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Szukam przepisu na chleb z maki owsianej, bo tylko takiej staram sie uzywac (poniewaz moge ja sama zrobic z platkow 😉 a poza tym nie przepadam za owsianka). Dr Esselstyn zawsze powtarza ze powinninsmy zwiekszyc ilosc spozywanych platkow owsianych. Probuje troche oszukac system 😉
Wyszedł mi identyczny tak, jak na zdjęciu. Robiłam w maszynie do chleba, dzięki sztos! Mega smakuje.