Sałatka z truskawkami, rukolą i orzechami włoskimi

Sałatka z truskawkami, rukolą i orzechami włoskimi

Na upały nie ma nic pyszniejszego niż tęczowa, warzywno-owocowa sałatka wiecznej młodości – pełna przeciwutleniaczy i innych, najcenniejszych dla zdrowia i urody fitozwiązków. Wegańska i dietetyczna – bez serów i olejów, zamiast nich występują orzechy. Po sezonie letnim śmiało można dodać inne owoce: gruszkę, mango, melona, ananasa…

Sałatka z truskawkami i rukolą – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 mała sałata lub pół dużej
  • 2 garście rukoli
  • 2 średnie, soczyste pomidory, u mnie żółte
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego, u mnie ciemny ocet ryżowy
  • garść orzechów włoskich

Sałatka z truskawkami i rukolą – WYKONANIE

  1. Sałatę, rukolę, pomidory oraz truskawki kroimy i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy pieprz, sos sojowy, sok z cytryny i mieszamy.
  3. Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Podajemy od razu.

Smacznego !

2 myśli na temat “Sałatka z truskawkami, rukolą i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz