Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

Bardzo szybka i pożywna sałatka z selera ze słoika, kukurydzy i fasoli z puszki oraz jabłka w lekkim, wegańskim sosie jogurtowym. Można podać ją do obiadu, na kolację, na spotkaniu przy grillu oraz innych imprezach typu urodziny, sylwester czy Wielkanoc. Kusząco się prezentuje, świetnie smakuje i jest bardzo dietetyczna, bo przygotowuje się ją bez majonezu, bez śmietany i bez szynki.

Fit sałatka z selera konserwowego – SKŁADNIKI

  • 1 słoik (340 g) selera konserwowego ciętego (w zalewie octowej)
  • 1 puszka (410 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (425 g) kukurydzy
  • 1 duże jabłko słodko-kwaśne typu szara reneta lub boskoop
  • ½–1 pęczek natki pietruszki

Wegański sos jogurtowy

  • 6 hojnych łyżek (ok. 150 g) jogurtu sojowego naturalnego
  • 2–3 płaskie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)
  • sól, dużo pieprzu

Fit sałatka z selera konserwowego – WYKONANIE

  1. Seler i kukurydzę bardzo dokładnie odsączamy na sicie z zalewy.
  2. Fasolę odsączamy i przepłukujemy na sitku pod kranem.
  3. Jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki siekamy.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  6. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

  1. Bardzo szybka w robieniu ale niestety też bardzo szybka w jedzeniu! Bardzo dobry przepis godny polecenia wszystkim leniuchom. Naprawdę smaczna

Dodaj komentarz