Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

Bardzo szybka i pożywna sałatka z selera ze słoika, kukurydzy i fasoli z puszki oraz jabłka w lekkim, wegańskim sosie jogurtowym. Można podać ją do obiadu, na kolację, na spotkaniu przy grillu oraz innych imprezach typu urodziny, sylwester czy Wielkanoc. Kusząco się prezentuje, świetnie smakuje i jest bardzo dietetyczna, bo przygotowuje się ją bez majonezu, bez śmietany i bez szynki.

Fit sałatka z selera konserwowego – SKŁADNIKI

  • 1 słoik (340 g) selera konserwowego ciętego (w zalewie octowej)
  • 1 puszka (410 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (425 g) kukurydzy
  • 1 duże jabłko słodko-kwaśne typu szara reneta lub boskoop
  • ½–1 pęczek natki pietruszki

Wegański sos jogurtowy

  • 6 hojnych łyżek (ok. 150 g) jogurtu sojowego naturalnego
  • 2–3 płaskie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)
  • sól, dużo pieprzu

Fit sałatka z selera konserwowego – WYKONANIE

  1. Seler i kukurydzę bardzo dokładnie odsączamy na sicie z zalewy.
  2. Fasolę odsączamy i przepłukujemy na sitku pod kranem.
  3. Jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki siekamy.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  6. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce.

Smacznego !

3 myśli na temat “Fit sałatka z selera konserwowego, kukurydzy i fasoli, wege

  1. Bardzo szybka w robieniu ale niestety też bardzo szybka w jedzeniu! Bardzo dobry przepis godny polecenia wszystkim leniuchom. Naprawdę smaczna

  2. Czy bardzo zmieni się smak sosu, jeśli nie użyję płatków drożdżowych? Ewentualnie czy można je zastąpić, np. mielonymi orzechami arachidowymi albo czymś innym?

    1. Zamienić raczej się nie da, ale można je pominąć, sos trochę wtedy straci, ale nadal będzie smaczny.

Dodaj komentarz