Surówka z młodej kapusty z jogurtem, wegańska, fit przepis

Surówka z młodej kapusty z jogurtem, wegańska, fit przepis

Jak zrobić najlepszą surówkę z młodej kapusty? Oto prosty przepis na szybką i dietetyczną surówkę z jogurtem oraz dodatkiem marchewki, koperku i szczypioru (lub pora). Polecam ją do obiadu, do grilla czy do hamburgerów wegańskich. 

Surówka z młodej kapusty – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • pół główki (ok. 550 g) młodej kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru lub kawałek białej lub bladozielonej części pora

SOS JOGURTOWY (chrzanowo-musztardowy)

  • 250 g jogurtu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2–3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
  • 2 łyżeczki delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • sól, pieprz biały lub czarny

Do dressingu dodaję jeszcze 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych – dla smaku umami i lekkiego zagęszczenia.

Fit surówka z kapusty – WYKONANIE

  1. Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąb. Cienko szatkujemy.
  2. Marchewkę kroimy w bardzo cienkie paski (julienne) lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie łączymy.
  4. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy sos i mieszamy dokładnie.

Surówka najlepiej smakuje, gdy składniki nieco się przegryzą, dlatego przed podaniem warto wstawić ją do lodówki na 20 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz