Fit surówka z marchewki i pora, do obiadu, wegańska

Fit surówka z marchewki i pora, do obiadu, wegańska

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszną, obiadową surówkę z marchewki i pora w wersji dietetycznej – bez majonezu i bez śmietany, za to z jogurtem sojowym lub kokosowym.

Fit surówka z marchewki i pora – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 2–3 średnie marchewki
  • biała i bladozielona część pora (10–15 cm)
  • 1 małe, słodko-kwaśne jabłko / kilka łyżek rodzynek lub kukurydzy z puszki (niekoniecznie)

Wegański, lekki sos jogurtowy

  • 150–200 g jogurtu sojowego lub kokosowego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dodajemy w przypadku jogurtu sojowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru – w przypadku jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1–2 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie)
  • sól 

Zamiast sosu jogurtowego można użyć domowego, niskotłuszczowego majonezu wegańskiego.

Fit surówka z marchewki i pora – WYKONANIE

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Pora kroimy wzdłuż na ćwiartki i szatkujemy jak najdrobniej.
  3. Wszystkie składniki sosu łączymy.
  4. Sos wlewamy do warzyw, ewentualnie dorzucamy starte na dużych oczkach jabłko, rodzynki lub kukurydzę i mieszamy dokładnie.

Surówka najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego !

Dodaj komentarz