Mango lassi wegańskie, indyjski napój jogurtowy fit

Mango lassi wegańskie, indyjski napój jogurtowy

Wegański przepis na przepyszne mango lassi, czyli orzeźwiający napój jogurtowo-owocowy rodem z Indii.

Tradycyjne lassi jest słone i składa się z jogurtu, wody i przypraw. Współcześnie popularna stała się słodka wersja tego koktajlu z dodatkiem różnych owoców – mango, truskawek, malin czy cytryn. Ciekawą odmianą lassi jest bhang lassi wzbogacone konopiami, które podobno pozwala wyraźniej zobaczyć barwy w czasie Holi, hinduskiego święta wiosny i kolorów…

Wegańskie mango lassi – SKŁADNIKI i WYKONANIE

1–2 porcje

  • 150 g dojrzałego, soczystego mango mrożonego lub świeżego – można użyć też truskawek i malin świeżych lub mrożonych, będzie ekologiczniej
  • 150 g jogurtu kokosowego lub sojowego naturalnego
  • co najmniej 100 g zimnego mleka owsianego (np. domowego), ryżowego lub wody
  • 0–2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • szczypta kardamonu (niekoniecznie)

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Napój najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego !

2 myśli na temat “Mango lassi wegańskie, indyjski napój jogurtowy

Dodaj komentarz