Surówka z marchewki i jabłka, z chrzanem, fit, wegańska

Surówka z marchewki i jabłka, z chrzanem, fit, wegańska

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszną, obiadową surówkę z marchewki i jabłka w sosie jogurtowym z chrzanem. Wersja dietetyczna i najzdrowsza – bez majonezu i bez śmietany. Surówka z marchwi poleca się również na lekką kolację.

Surówka z marchewki i jabłka – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 2 średnie marchewki
  • 1 małe słodko-kwaśne jabłko – najlepiej Szara Reneta, Boskoop czy Antonówka
  • 1 mała łodyga selera naciowego (niekoniecznie)

Wegański sos jogurtowy z chrzanem

  • ok. 150 g jogurtu sojowego naturalnego
  • ok. 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • sól
  • sok z cytryny (niekoniecznie)

Surówka z marchewki i jabłka – WYKONANIE

  1. Marchewki obieramy ze skórki i razem z jabłkiem (je też można obrać) ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Łodygę selera kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy jak najdrobniej.
  3. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
  4. Sos łączymy z warzywami i jabłkiem.

Smacznego !

Dodaj komentarz