Ekstremalnie prosty i szybki, domowy sos malinowy z syropem klonowym. Pyszny na gorąco, na ciepło i na zimno. Idealny do fit naleśników, fit pancakes, placków owsianych, do brownie dla leniwych, ciasta korzennego, do lodów, owsianki, do budyniu czy 2-składnikowych gofrów dla zapracowanych.
Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson na sos malinowo-miodowy. Jednak aby sos był wegański, miód zastąpiłam smaczniejszym syropem klonowym, ale dodałam go mniej, dzięki temu jest bardziej zdrowo i dietetycznie, a przy okazji taniej.
Sos bardzo łatwo przerobić na malinowo-czekoladowy, wystarczy dodać trochę kakao.
SKŁADNIKI
- 150 g świeżych lub zamrożonych malin
- 50–100 g syropu klonowego
- 1 łyżka kakao (niekoniecznie)
WYKONANIE
Składniki umieszczamy w rondlu i na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i sos malinowy jest gotowy bez gotowania!
Smacznego !