2-składnikowe gofry z płatków owsianych i banana, chrupiące

2-składnikowe GOFRY z płatków owsianych i banana, chrupiące

Jeśli komuś znudziła się już megazdrowa owsianka z bananami, to wcale nie musi zrywać z przyzwyczajeniem i spokojnie może jeść dalej to samo, tylko teraz z gofrownicy!!! 😀 Skład praktycznie ten sam, a organoleptycznie to totalnie inne danie na śniadanie.

Ten ekstremalnie prosty i niezawodny przepis na wegańskie gofry z płatków owsianych znalazłam na YT – gofry są pyszne i chrupiące, mimo że bez jajek, masła, oleju i cukru. Mogą być bezglutenowe, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych.

Gofry według tego przepisu są bardzo dietetyczne – można smażyć  je bez smarowania gofrownicy tłuszczem! 

Gofry z płatków owsianych i banana – SKŁADNIKI

ok. 10 cienkich gofrów

  • 3 kubki płatków owsianych górskich (ok. 400 g)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 i ½ kubka wody (625 ml) lub mleka roślinnego (ja dodaję wodę i mleko owsiane niesłodzone pół na pół) – w oryginalnym przepisie jest taka ilość płynu, ale ja dolewam więcej o co najmniej 100 ml

Gofry z płatków owsianych i banana – WYKONANIE

  1. Wszystko blendujemy na gładką masę. Możemy odstawić ciasto na kilka minut, przez ten czas zgęstnieje i wtedy zdecydujemy, czy dodać więcej wody lub mleka.
  2. Każdego gofra pieczemy w gofrownicy przez kilka minut bez użycia oleju. Powinny dobrze się przypiec, zanim otworzymy gofrownicę, bo inaczej się porwą.

Żeby gofry dłużej pozostały chrupiące warto trzymać je na metalowej kratce, np. takiej z piekarnika.

Wersja słodka: zamiast wody dodajemy mleko owsiane niesłodzone (jest naturalnie słodkie) oraz ksylitol.

Dla odmiany ciasto możemy nieco urozmaicić i zrobić np. gofry czekoladowe z pomarańczą i makiem.

Wegańskie gofry z płatków owsianych – z czym je ugryźć 

Świetnie smakują z pokrojonym w plasterki bananem, polane syropem daktylowym i oprószone cynamonem lub z sosem owocowym (widać go na zdjęciu), który otrzymujemy poprzez zblendowanie dowolnych owoców, np. truskawek czy malin (mogą być rozmrożone) z daktylami bez pestek. Pyszne ze zmiksowanym jabłkiem i innymi smoothie czy niskotłuszczowymi, zdrowymi kremami, jak np. wegańska NUTELLA z daktyli.

Bon appétit !

11 myśli na temat “2-składnikowe GOFRY z płatków owsianych i banana, chrupiące

  1. Lol Chyba muszę zaopatrzyć w gofrownicę! Poza tym polecam zmielić płatki owsiane w młynku, zamiast bulić kasę na mega drogą gotową mąkę.

    1. Ja też mąki nie kupuję, mielę płatki w blenderze. A gofrownicę kupiłam w Rossmannie na wyprzedaży za ok. 30 zł, mam ją już kilka lat i nadal działa super.

  2. Moja siostra też tam kupiła gofrownice. Była dobra, póki Marlena jej nie upuściła. Takie delikatne sprzęty to nie dla tej moje gapy. Złożyłam się z bratem i kupiliśmy jej na urodziny gofrownice profi. Tej tak szybko nie zniszczy, bo jest masywniejsza. Obawiałabym się raczej o jej podłogę.

  3. Dzięki za przepis. Ja zrobiłam z płatków owsianych błyskawicznych, bo miałam na zbyciu i też się udały 🙂
    Pozdrawiam!

    1. Witam, jestem mamą 2-letnich chłopaków-trojaków. Właśnie zjedli na kolację łososia z goframi Pani przepisu. Rewelacja!!! Jeden z chłopców ma jeszcze problemu z gryzieniem, a te chrupiące gofry uratowały ma kolację. Testowałam mnóstwo przepisów, ten jest najlepszy- dziękuję, moje życie stało się prostsze.
      Teraz przetestuję kolejne przepisy.

  4. A czy możesz podać model tej gofrownicy? Bo ja kupiłam kiedyś taka za ok 70zł i nigdy mi nic w niej nie wyszło. Próbowałam i z tego przepisu ale niestety porażka. Musze kupić inny sprzęt

Dodaj komentarz