Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao - fit, bez cukru

Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao, fit, bez cukru

Smakowita i aromatyczna nutella z suszonych śliwek, orzechów i kakao, słodzona tylko daktylami, czyli najzdrowszym, bo naturalnym słodzikiem. Bez gotowania, wystarczy w 3 minuty zblendować 5 składników. Pyszna na pieczywie, na łyżce 😉 oraz jako krem do ciast, lodów i innych deserów.

Niedaleko pada śliwka od śliwy – śliwkowa nutella to dziecko miłości dwóch moich starszych przepisów: czekośliwki ze świeżych śliwek i wegańskiej nutelli z daktyli.

Fit nutella ze śliwek, bez cukru – SKŁADNIKI

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 30 g orzechów laskowych, mogą być uprażone – ja nie prażę, ponieważ surowe są zdrowsze
  • 1 czubata łyżka kakao lub karobu
  • mleko owsiane bez cukru lub inne mleko roślinne – ilość w zależności od preferowanej konsystencji

Fit nutella ze śliwek, bez cukru – WYKONANIE

  1. Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 15 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Skórki mogą mocno ściemnieć, ale orzechy się nie przypalą.
  2. Orzechy studzimy. Możemy potrzeć je w dłoniach, żeby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.
  3. Blendujemy je na mąkę albo na masło orzechowe.
  4. Do blendera dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Mleko należy dolewać stopniowo i sprawdzać czy konsystencja jest ok.

Bon appétit !

5 myśli na temat “Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao, fit, bez cukru

  1. super przepis! 🙂 ja troszke go dzis zmodyfikowalam poniewaz nie jestem wielka fanka daktyli i nie mialam akurat suszonych sliwek. W dzisiejszej wersji orzechy laskowe, migdaly + suszone ciemne morele i suszone wisnie i lyzeczka kakao tez super!!

Dodaj komentarz