Konfitura dżem z malin, daktyli i chia - bez cukru, szybki

Konfitura dżem z malin, daktyli i chia – bez cukru, szybki

Dżem z malin (lub innych, małych owoców jagodowych czy mango) słodzony daktylami i zagęszczony nasionami chia. Przepis jest bardzo prosty i całoroczny – możemy użyć świeżych lub mrożonych owoców. Bez cukru, bez żelfixu i bez gotowania – wystarczy zagotować.

Domową konfiturę malinową można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Pasuje do większości dań na słodko: naleśników (polecam spróbować najprostszych gryczanych), pancakes, gofrów, ciast i babeczek, owsianek, lodów i innych deserów.

Fit konfitura / dżem z malin – SKŁADNIKI

na 1 większy słoik

  • 350 g malin mrożonych lub świeżych
  • ok. 50 g daktyli dobrej jakości bez pestek + ok. 50 g wody, soku z pomarańczy lub soku z jabłek
  • 2 łyżki nasion chia (niezmielonych)

Jeśli dżem będzie dla kogoś za mało słodki, polecam użyć więcej daktyli lub dosłodzić ksylitolem lub erytrolem.

Do konfitury można też dodać trochę skórki otartej z ekologicznej cytryny lub pomarańczy albo nieco wanilii.

Fit konfitura / dżem z malin – WYKONANIE

  1. Stawiamy rondel na średnim ogniu. Wsypujemy zamrożone lub świeże maliny i dodajemy daktyle zblendowane z wodą lub sokiem na pastę daktylową (nie musi być zupełnie gładka). Wychodzi ok. 3 łyżki takiej pasty.
  2. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż owoce rozpadną się i puszczą sok. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
  3. Dodajemy nasiona chia i ewentualnie skórkę owocową lub wanilię, mieszamy.
  4. Dżem odstawiamy na co najmniej godzinę do przestudzenia i stężenia.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Konfitura dżem z malin, daktyli i chia – bez cukru, szybki

Dodaj komentarz