Wegańskie pancakes fit - przepis bez jajek i mleka

Wegańskie PANCAKES fit – przepis bez jajek i mleka

Bardzo prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste. Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe. Ale jeśli jesteście nierozerwalnie przywiązani do zwykłej mąki, to oczywiście w tej recepturze ona też się sprawdzi. 🙂

Amerykańskie pancakes w wersji fit mają jeszcze tę zaletę, że nie zawierają w składzie oleju, a do tego bez problemu można je smażyć na suchej patelni. A więc możemy delektować się nimi nawet codziennie bez obaw, że zaczniemy wyglądać jak amerykańskie donuts!

Nie ma jednego idealnego przepisu na te naleśniki à la placki. Wcale nie jest powiedziane, że im grubsze, tym lepsze, ale jeśli lubicie szczególnie napompowane, użyjcie mniej mleka roślinnego, ale wtedy wydłuży się czas smażenia.

Wegańskie pancakes podajemy np. z syropem daktylowym, kremem wegańska nutella z daktyli czy błyskawicznym musem owocowym według przepisu poniżej.

Fanom placków drożdżowych polecam spróbować marokańskich baghrir.

Wegańskie pancakes fit – SKŁADNIKI i WYKONANIE

ok. 9 pankejków

  • 130 g (niecały kubek) mąki pszennej razowej lub zwykłej
  • 190–200 g mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
  • 2–4 łyżki ksylitolu (polecam fiński) lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu lub inne ulubione przyprawy

  1. Mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
  3. Na dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewamy dość małe porcje ciasta i smażymy bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim lub małym ogniu. Na powierzchni placków będą pojawiać się dziurki, ale to normalne. Czas smażenie zależy od ilości mleka w cieście.

Błyskawiczny mus owocowy – SKŁADNIKI i WYKONANIE

  • 60 g  jagód świeżych lub rozmrożonych
  • 60 g  truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 4 daktyle (polecam ekologiczne) suszone bez pestek
  • 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao (niekoniecznie)
  • ok. 2–3 łyżki wody lub dowolnego soku

Wszystko blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Mus odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.

Smacznego !

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Wegańskie pancakes fit – przepis bez jajek i mleka
Autor
Opublikowano
Całkowity czas
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

13 myśli na temat “Wegańskie PANCAKES fit – przepis bez jajek i mleka

  1. Mąkę zamieniłem na ryżową. Też się udało. W przeciwieństwie do miksu kukurydziana/ryżowa/kokosowa w proporcjach 30/50/50.

  2. Najsmaczniejsze jakie do tej pory próbowałam. Bardzo proste, szybkie, są puszyste i słodkie (dodałam 4 łyżki ksylitolu), następnym razem zejdę do 3 łyżek. W wolne dni od pracy będą razem z kawą moim śniadaniem (zamiast croissanta).

  3. Bardzo dobre. Zrobiłem z mąki białej i razowej. A jaka mąka będzie najlepsza do wersji bezglutenowej? Moja dziewczyna nie może go jeść.

    1. Te placki są najlepsze! Już cała moja rodzina je robi (a to nie weganie), bo są najprostsze. Polecam wszystkim 😀

  4. Wyglądają przepysznie, a jak smakują… niebo w gębie. Wczoraj zrobiłam i rozeszły się w ciągu kilku minut. Wśród pancakes – mój absolutny numer jeden.

    Niezwykle szybkie w przygotowaniu, bardzo słodkie (uwielbiam!) i mega puszyste. Wcześniej próbowałam wielu innych przepisów, ale wychodziły mocno klapnięte – w tym przypadku było inaczej. Dzięki 🙂

      1. Potwierdzam, ja też przetestowałam już sporo różnych przepisów blogowych i te są zdecydowanie najlepsze, wręcz idealne.

  5. Właśnie wypróbowałam przepis i wyszły mega smaczne! Smakowało nawet mamie. To chyba najprostszy przepis na pancakes dla osoby chwilowo pozbawionej bananów 😀 Mniam!

Dodaj komentarz