Bardzo prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste. Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe. Ale jeśli jesteście nierozerwalnie przywiązani do zwykłej mąki, to oczywiście w tej recepturze ona też się sprawdzi.
Amerykańskie pancakes w wersji fit mają jeszcze tę zaletę, że nie zawierają w składzie oleju, a do tego bez problemu można je smażyć na suchej patelni. A więc możemy delektować się nimi nawet codziennie bez obaw, że zaczniemy wyglądać jak amerykańskie donuts!
Nie ma jednego idealnego przepisu na te naleśniki à la placki. Wcale nie jest powiedziane, że im grubsze, tym lepsze, ale jeśli lubicie szczególnie napompowane, użyjcie mniej mleka roślinnego, ale wtedy wydłuży się czas smażenia.
Wegańskie pancakes podajemy np. z syropem daktylowym, kremem wegańska nutella z daktyli czy błyskawicznym musem owocowym według przepisu poniżej.
Fanom placków drożdżowych polecam spróbować prostych marokańskich baghrir.
Wegańskie pancakes fit – SKŁADNIKI i WYKONANIE
ok. 9 pankejków
- 130 g (niecały kubek) mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) – polecam orkiszową i inne stare odmiany pszenicy
- 190–200 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
- ok. 2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu lub inne ulubione przyprawy
Zamiast proszku do pieczenia można dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej i 1–2 łyżki octu ryżowego lub innego.
- Mieszamy dokładnie suche składniki.
- Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
- Na dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewamy dość małe porcje ciasta i smażymy bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim lub małym ogniu. Na powierzchni placków będą pojawiać się dziurki, ale to normalne. Czas smażenie zależy od ilości mleka w cieście.
Błyskawiczny mus owocowy – SKŁADNIKI i WYKONANIE
- 60 g jagód świeżych lub rozmrożonych
- 60 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
- 4 daktyle suszone bez pestek
- 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao (niekoniecznie)
- ok. 2–3 łyżki wody lub dowolnego soku
Wszystko blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Mus odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.
Smacznego !
Mąkę zamieniłem na ryżową. Też się udało. W przeciwieństwie do miksu kukurydziana/ryżowa/kokosowa w proporcjach 30/50/50.
Super, przyda się bezglutenowcom. 🙂
Najsmaczniejsze jakie do tej pory próbowałam. Bardzo proste, szybkie, są puszyste i słodkie (dodałam 4 łyżki ksylitolu), następnym razem zejdę do 3 łyżek. W wolne dni od pracy będą razem z kawą moim śniadaniem (zamiast croissanta).
To zdecydowanie lepszy wybór! 😀
Bardzo dobre. Zrobiłem z mąki białej i razowej. A jaka mąka będzie najlepsza do wersji bezglutenowej? Moja dziewczyna nie może go jeść.
Ten przepis niestety nie jest uniwersalny, bo z innymi mąkami może zaliczyć klapę. Ale na moim blogu jest osobna receptura na bezglutenowe pancakes z komosy ryżowej: http://wegepedia.pl/wordpress/weganskie-pancakes-bezglutenowe/
Te placki są najlepsze! Już cała moja rodzina je robi (a to nie weganie), bo są najprostsze. Polecam wszystkim 😀
Ja robię podobne z mąki gryczanej, wychodzą super!
Wyglądają przepysznie, a jak smakują… niebo w gębie. Wczoraj zrobiłam i rozeszły się w ciągu kilku minut. Wśród pancakes – mój absolutny numer jeden.
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, bardzo słodkie (uwielbiam!) i mega puszyste. Wcześniej próbowałam wielu innych przepisów, ale wychodziły mocno klapnięte – w tym przypadku było inaczej. Dzięki 🙂
A ja dziękuję za recenzję! 🙂
Potwierdzam, ja też przetestowałam już sporo różnych przepisów blogowych i te są zdecydowanie najlepsze, wręcz idealne.
Właśnie wypróbowałam przepis i wyszły mega smaczne! Smakowało nawet mamie. To chyba najprostszy przepis na pancakes dla osoby chwilowo pozbawionej bananów 😀 Mniam!
Najlepsze!!! Dzięki Ci za ten przepis. <3
Pytanko: czy daktyle w musie owocowym mają jakąś inną funkcję poza słodziwem, czy można je pominąć bez szkody dla np. konsystencji?
Daktyle słodzą i zagęszczają. Można dodać ich mniej i wtedy pominąć wodę.
Dzięki!!
Bardzo dziękuję za przepis – wyszły super! Wraz z powidełkami śliwkowymi na wierzchu była uczta przy niedzielnej kawce.