Sos malinowy do naleśników, placków, lodów i ciast

Sos malinowy do naleśników, placków, lodów i ciast

Ekstremalnie prosty i szybki, domowy sos malinowy z syropem klonowym. Pyszny na gorąco, na ciepło i na zimno. Idealny do fit naleśników, fit pancakes, placków owsianych, do brownie dla leniwych, ciasta korzennego, do lodów, owsianki, do budyniu czy 2-składnikowych gofrów dla zapracowanych. 

Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson na sos malinowo-miodowy. Jednak aby sos był wegański, miód zastąpiłam smaczniejszym syropem klonowym, ale dodałam go mniej, dzięki temu jest bardziej zdrowo i dietetycznie, a przy okazji taniej.

Sos bardzo łatwo przerobić na malinowo-czekoladowy, wystarczy dodać trochę kakao.

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżych lub zamrożonych malin
  • 50–100 g syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao (niekoniecznie)

WYKONANIE

Składniki umieszczamy w rondlu i na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i sos malinowy jest gotowy bez gotowania!

Smacznego !

Dodaj komentarz