Pasta z dyni i masła orzechowego na słodko

Pasta z dyni i masła orzechowego na słodko, 3 składniki

Pasta dyniowa z masłem orzechowym to moja ulubiona słodka pasta do chleba, deserów czy ciast. Genialna w swojej prostocie – tylko 3 składniki i – jeśli mamy już gotowe puree dyniowe w lodówce – 1 minuta na przygotowanie. Smarowidło można dowolnie modyfikować, chociaż według mnie ta najprostsza kompozycja jest doskonała. 

Słodka pasta z dyni i masła orzechowego – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 200 g puree z dyni hokkaido lub piżmowej (przepis)
  • 1–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej, domowego lub kupnego
  • 2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub innego słodzika
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Syrop klonowy czy z agawy nie zmieniają koloru pasty w przeciwieństwie do syropu daktylowego, który z kolei jest zdrowszy…

Słodka pasta z dyni i masła orzechowego – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Smarowidło dyniowe przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz