Fit FONDUE czekoladowe z owocami, na zimno, wegańskie

Fit FONDUE czekoladowe z owocami, na zimno, wegańskie

Takie oszukane fondue czekoladowe, czyli krem czekoladowy na zimno z owocami, do którego nie potrzeba specjalnego sprzętu i podgrzewacza, zobaczyłam w pewnej znanej pijalni czekolady. Tak mi się ten deser spodobał, że postanowiłam odtworzyć go w wersji wegańskiej, zdrowej i leniwej – wystarczy zblendować tylko 3 składniki i już można zanurzać w kremie truskawki. To idealne danie na imprezę – jest przepyszne, efektowne, ekspresowe i żaden pijany gość nie podpali nam stołu czy firanek.

Krem ma bardzo delikatną konsystencję, idealną do maczania – świetnie trzyma się na owocach i innych dodatkach. Smakuje bardzo czekoladowo, a zawiera o wiele mniej tłuszczu i sporo mniej kalorii niż tradycyjne fondue z czekolady.

Wegańskie fondue czekoladowe – SKŁADNIKI

KREM KAKAOWY

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • ok. 150 g mleka owsianegosojowego lub wody – można dodać więcej
  • 3–4 hojne łyżki kakao lub karobu
  • trochę soli (niekoniecznie)

DODATKI

  • owoce: truskawki, jeżyny, maliny, wiśnie, banany, kiwi, ananas, melon, pomarańcze, winogrona…
  • fit gofry 3-składnikowe owsiano-bananowe
  • zdrowe ciastka (przepisy na blogu)
  • paluszki pełnoziarniste
  • krakersy pełnoziarniste
  • popkorn pyknięty bez tłuszczu
  • chleb (np. sodowy, najłatwiejszy)

Wegańskie fondue czekoladowe – WYKONANIE

  1. Robimy krem: wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  2. Podajemy z dodatkami.

Smacznego !

Dodaj komentarz