Fit placki owsiane z cynamonem, pancakes bez jajek

Fit placki owsiane z cynamonem, pancakes bez jajek

Pyszne, dietetyczne, mocno cynamonowe placki owsiane z najprostszym na świecie, gorącym sosem malinowo-klonowym. Inspiracją do ich upichcenia był dla mnie prosty przepis Nigelli Lawson, który musiałam jednak zweganizować. Moja wersja pancakes jest bez jajek (ale za to z bananem), a do zrobienia sosu zamiast niewegańskiego miodu użyłam smaczniejszego syropu klonowego. 

Placki świetnie smażą się bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu są niskotłuszczowe i jeszcze zdrowsze, a dodatkowo nie trzeba myć patelni… Można jeść je nawet codziennie, nie tylko na śniadanie.

Wegańskie fit placki owsiane – SKŁADNIKI

ok. 12 pancakes

  • 200 g płatków owsianych górskich zblendowanych na mąkę – mogą być bezglutenowe
  • 1 łyżka (tak!) cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g dojrzałego banana
  • 300 g (lub trochę więcej) mleka owsianego – na wodzie placki też powinny wyjść

A tutaj przepis na 2-składnikowy sos malinowy.

Wegańskie fit placki owsiane – WYKONANIE

  1. W misce łączymy suche składniki: mąkę, cynamon i sodę.
  2. Mleko blendujemy z bananem na gładki mus.
  3. Mus wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie. Masę warto odstawić na 5 minut, bo bardzo zgęstnieje.
  4. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron.

Smacznego !

Dodaj komentarz