Proziaki (inaczej sodziaki) to tanie i bardzo proste w przygotowaniu mączne, grube placki na sodzie, czyli na „prozie”. Smaży się je na blasze gorącego pieca lub na suchej patelni. Przepis powstał na Podkarpaciu ok. 150 lat temu. Ja te placki traktuję raczej jako cienkie bułki z patelni. Polecam do nich np. domową czekośliwkę.
Oryginalna receptura zawiera białą mąkę, maślankę lub kefir i często jajko. W mojej zdrowszej i wegańskiej wersji używam mąki pełnoziarnistej, a zamiast jajka i maślanki dodaję puree jabłkowe, które reagując z sodą fajnie spulchnia ciasto. Bez obaw – proziaki nie smakują jak szarlotka, jabłko jest w nich niewyczuwalne.
Fit proziaki / sodziaki wegańskie – SKŁADNIKI
ok. 14 placków / bułek
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa, z płaskurki czy samopszy + trochę mąki do podsypania
- ok. 200 g mleka owsianego
- 100 g zblendowanego na puree jabłka ze skórką
- ¾ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki soli jodowanej
- 1 łyżeczka całych nasion kminku (niekoniecznie)
Fit proziaki / sodziaki wegańskie – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, sól i kminek.
- Wlewamy pozostałe składniki i mieszamy najpierw łyżką, a później zagniatamy ręcznie.
- Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i oprószonymi dłońmi chwilę wyrabiamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawaczką do pączków lub szklanką wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy.
- Szeroką patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy i na średnim lub małym ogniu smażymy placki na sucho (bez oleju) w sumie przez 10–12 minut obracając kilka razy.
Smacznego !
Super, że te proziaki są na mące pełnoziarnistej, wyglądają apetycznie, na pewno zrobię.
Pierwszy raz o nich słyszę 🙂
Ja usłyszałam po raz pierwszy ze dwa lata temu, ale trochę trwało zanim wrzuciłam przepis na bloga. 😉
Czy skórka jabłka ma jakieś znaczenie w przepisie ?
Dla konsystencji proziaków ona raczej nie ma znaczenia. Jabłko ze skórką jest po prostu zdrowsze, tylko o to chodzi. 🙂
Świetny pomysł na pieczywo nieco inne niż pozostałe 🙂