Panzanella to bardzo prosta, wiejska sałatka składająca się najczęściej z czerstwego lub podprażonego chleba, soczystych pomidorów i czerwonej cebuli. Popularna latem w Toskanii i Umbrii.
Panzanella, sałatka z chleba – SKŁADNIKI
2 porcje
- ok. 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych lub zwykłych
- co najmniej 1/4 cebuli czerwonej
- garść czarnych oliwek
- co najmniej 2 łyżki ulubionego octu (u mnie ryżowy)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilkanaście liści bazylii
- sól, sporo pieprzu
- dla ozdoby nieco sosu z zagęszczonego octu balsamicznego (glaze) – niekoniecznie
Do sałatki można dodać też ogórka pokrojonego w cienkie półplasterki i czosnek.
Panzanella, sałatka z chleba – WYKONANIE
- Chleb kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni do uzyskania lekko rumianych grzanek. Studzimy.
- Pomidory i oliwki kroimy. Sok, który wypłynie z pomidorów również dodajemy do sałatki.
- Cebulę siekamy w bardzo cienkie plasterki. Dla bardziej różowego koloru i złagodzenia smaku, pokrojoną cebulę można zalać 2 łyżkami białego octu i odstawić na 10 min.
- Wszystkie składniki (poza grzankami i sosem balsamicznym) mieszamy w dużej misce, następnie dodajemy do nich grzanki, mieszamy i dekorujemy sosem balsamicznym.
Sałatka najlepiej smakuje po odstawieniu jej na kilkanaście minut dla przegryzienia się ingrediencji.
Smacznego !