Surówka z cukinii, marchewki i papryki - do obiadu

Surówka z cukinii, marchewki i papryki – do obiadu

Pyszna, soczysta surówka z cukinii, papryki i marchewki z dietetycznym, wegańskim dressingiem. Cukinie najlepiej smakują latem, kiedy mają najdelikatniejszą skórkę i bardzo małe pestki. W przypadku starszych, nieco przerośniętych okazów ich duże i twarde pestki najlepiej wykroić.

Surówka z cukinii do obiadu – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 2 średnie cukinie zielone lub żółte
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia papryka, u mnie żółta
  • ¼–½ małej czerwonej cebuli
  • ok. 2 łyżki posiekanego koperku

Wegański fit dressing

  • 3 hojne łyżki gęstego jogurtu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 kopiasta łyżeczka delikatnej musztardy
  • sól, pieprz

Surówka z cukinii do obiadu – WYKONANIE

  1. Cukinie ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie wypłynie z nich sporo soku.
  2. Do drugiej, większej miski wrzucamy: startą na dużych oczkach marchew, pokrojoną w małą kostkę paprykę, drobno posiekaną cebulę oraz koperek.
  3. Cukinię odsączamy z soku (można nawet lekko odcisnąć, inaczej surówka będzie rzadka, ale co kto lubi) i przekładamy do reszty warzyw.
  4. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, a następnie łączymy z surówką.

Smacznego !

Dodaj komentarz