Makaron z fit sosem cytrynowym, wegańska pasta al limone

Makaron z fit sosem cytrynowym, wegańska pasta al limone

Pasta al limone, czyli długi makaron w kremowym, orzeźwiającym sosie cytrynowym, to włoska klasyka gatunku. Oryginalny przepis wymaga tylko kilku składników i 15 minut w kuchni, dlatego o tym daniu mówi się, że to prostota w najlepszym wydaniu. Niestety również w bardzo tłustym wydaniu… W skrócie: zero warzyw (nie ma nawet cebuli, a bazylia występuje w ilościach dekoracyjnych), kupa masła i/lub oliwy, twarde sery (czyli najtłustsze) i często jeszcze tłusta śmietana. Masakra talii piłą mechaniczną.

Moja wegańska wersja tego makaronu jest mocno odtłuszczona i uzdrowiona (dorzuciłam warzywa), ale nadal pyszna i przede wszystkim odpowiednio cytrynowa. W tym daniu nie należy bać się cytryn – dla uzyskania pełni smaku zaleca się użycie nawet 1 cytrusa na osobę, czyli w poniższym przepisie powinny to być 2 owoce. Ja dodałam sok i skórkę z 1,5 cytryny, żeby nikogo za bardzo nie przestraszyć, ale śmiało użyjcie więcej. Co jeszcze ciekawe, to jedna z nielicznych słonych potraw, które nie powinny zawierać pieprzu ani innych ostrych przypraw – sos ma być łagodny niczym delikatna bryza w upalny dzień.

Makaron z sosem cytrynowym – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 200 g suchego, pełnoziarnistego makaronu spaghetti lub linguine
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cebula biała
  • sporo świeżych liści bazylii

Fit sos cytrynowy

  • ok. 80 g soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny, najlepiej ekologicznej
  • 200–250 g mleka (napoju) owsianego
  • 30 g nerkowców
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól jodowana

Do podania (dekoracji): liście bazylii / mięty i skórka otarta z ½ cytryny.

Makaron z sosem cytrynowym – WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy jak najcieniej.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy warzywa i smażymy, aż staną się miękkie. Od czasu do czasu dolewamy wody. Pod koniec dodajemy bazylię.
  4. Składniki sosu blendujemy na gładko i wlewamy na patelnię. Mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego !

Dodaj komentarz