Panzanella - włoska sałatka z chleba (grzanek) i pomidorów

Panzanella – włoska sałatka z chleba (grzanek) i pomidorów

Panzanella to bardzo prosta, wiejska sałatka składająca się najczęściej z czerstwego lub podprażonego chleba, soczystych pomidorów i czerwonej cebuli. Popularna latem w Toskanii i Umbrii.

Panzanella, sałatka z chleba – SKŁADNIKI

2 porcje

  • ok. 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • co najmniej 1/4 cebuli czerwonej
  • garść czarnych oliwek
  • co najmniej 2 łyżki ulubionego octu (u mnie ryżowy)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilkanaście liści bazylii
  • sól, sporo pieprzu
  • dla ozdoby nieco sosu z zagęszczonego octu balsamicznego (glaze) – niekoniecznie

Do sałatki można dodać też ogórka pokrojonego w cienkie półplasterki i czosnek.

Panzanella, sałatka z chleba – WYKONANIE

  1. Chleb kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni do uzyskania lekko rumianych grzanek. Studzimy.
  2. Pomidory i oliwki kroimy. Sok, który wypłynie z pomidorów również dodajemy do sałatki.
  3. Cebulę siekamy w bardzo cienkie plasterki. Dla bardziej różowego koloru i złagodzenia smaku, pokrojoną cebulę można zalać 2 łyżkami białego octu i odstawić na 10 min.
  4. Wszystkie składniki (poza grzankami i sosem balsamicznym) mieszamy w dużej misce, następnie dodajemy do nich grzanki, mieszamy i dekorujemy sosem balsamicznym.

Sałatka najlepiej smakuje po odstawieniu jej na kilkanaście minut dla przegryzienia się ingrediencji.

Smacznego !

Dodaj komentarz