Indyjska sałatka ziemniaczana z papryką i marchewką

Indyjska sałatka ziemniaczana z papryką i marchewką

Łatwe i pożywne sałatki to moja wakacyjna miłość, która nie rdzewieje. W gorące dni zazwyczaj nie mam ochoty na nic innego niż nocne owsianki (np. cytrynowa i malinowa), wegańskie sałatki, shaki z mrożonych bananów i mnóstwo świeżych owoców. Na szczęście większość sałatek świetnie smakuje przez cały rok, tak jak i poniższa sałatka ziemniaczana z dietetycznym sosem jogurtowym, doprawiona kuminem, imbirem i kolendrą.

Indyjska fit sałatka – SKŁADNIKI

4–5 porcji

  • 700 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 średnia marchewka
  • 1 papryka żółta
  • ½ kwaskowatego jabłka
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek posiekanego szczypioru lub kawałek cebuli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

SOS jogurtowy

  • 5 łyżek jogurtu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu / kminu rzymskiego
  • po ok. 1/3 płaskiej łyżeczki: czosnku w proszku, kurkumy, imbiru suszonego i zmielonej kolendry
  • sól, sporo pieprzu i chili

Indyjska fit sałatka – WYKONANIE

  1. Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w mundurkach na parze. Studzimy.
  2. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, paprykę i jabłko w kostkę, a ogórka w ćwierćplasterki.
  3. Sezam prażymy na suchej patelni i studzimy.
  4. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
  5. Obrane i pokrojone ziemniaki łączymy z pozostałymi warzywami, płatkami drożdżowymi i sosem.

Sałatkę przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz