Takie oszukane fondue czekoladowe, czyli krem czekoladowy na zimno z owocami, do którego nie potrzeba specjalnego sprzętu i podgrzewacza, zobaczyłam w pewnej znanej pijalni czekolady. Tak mi się ten deser spodobał, że postanowiłam odtworzyć go w wersji wegańskiej, zdrowej i leniwej – wystarczy zblendować tylko 3 składniki i już można zanurzać w kremie truskawki. To idealne danie na imprezę – jest przepyszne, efektowne, ekspresowe i żaden pijany gość nie podpali nam stołu czy firanek.
Krem ma bardzo delikatną konsystencję, idealną do maczania – świetnie trzyma się na owocach i innych dodatkach. Smakuje bardzo czekoladowo, a zawiera o wiele mniej tłuszczu i sporo mniej kalorii niż tradycyjne fondue z czekolady.
Wegańskie fondue czekoladowe – SKŁADNIKI
KREM KAKAOWY
- 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- ok. 150 g mleka owsianego, sojowego lub wody – można dodać więcej
- 3–4 hojne łyżki kakao lub karobu
- trochę soli (niekoniecznie)
DODATKI
- owoce: truskawki, jeżyny, maliny, wiśnie, banany, kiwi, ananas, melon, pomarańcze, winogrona…
- fit gofry 3-składnikowe owsiano-bananowe
- zdrowe ciastka (przepisy na blogu)
- paluszki pełnoziarniste
- krakersy pełnoziarniste
- popkorn pyknięty bez tłuszczu
- chleb (np. sodowy, najłatwiejszy)
Wegańskie fondue czekoladowe – WYKONANIE
- Robimy krem: wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
- Podajemy z dodatkami.
Smacznego !