Fit budyń czekoladowy z kakao, bez jajek, bez cukru

Fit budyń czekoladowy z kakao, bez jajek, bez cukru

Po domowych, bardzo prostych budyniach truskawkowym lub malinowym oraz bananowo-waniliowym na wegańskie salony wkracza król mlecznych kisieli – dietetyczny budyń czekoladowy z kakao na mleku roślinnym. Pudding jest pyszny i całkiem zdrowy: bez jajek, bez cukru, bezglutenowy. Polany szybkim sosem malinowo-klonowym lub podany ze świeżymi owocami wymiata na wszystkie strony świata. Idealny przepis na deser nie tylko dla dzieci.

Fit budyń czekoladowy z kakao – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 300 + 100 g mleka owsianego lub innego mleka roślinnego, np. sojowego
  • 50 g dojrzałego banana
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • ok. 40 g syropu daktylowego
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Fit budyń czekoladowy z kakao – WYKONANIE

  1. 300 g mleka, banana, syrop daktylowy oraz kakao blendujemy na gładki płyn i zagotowujemy w rondlu.
  2. Mąkę ziemniaczaną dokładnie łączymy ze 100 g mleka.
  3. Do kakaowego wrzątku wlewamy mleko z mąką i od razu mieszamy bardzo energicznie, żeby pozbyć się grudek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę.

Budyń najlepiej smakuje na zimno.

Smacznego !

6 myśli na temat “Fit budyń czekoladowy z kakao, bez jajek, bez cukru

Dodaj komentarz