Twaróg wegański z mleka sojowego i cytryny

Twaróg wegański z mleka sojowego i cytryny

Delikatny i kremowy wegański twaróg z mleka sojowego, który smakiem i konsystencją przypomina coś pomiędzy ricottą a mascarpone. Przepis zachwyci nie tylko roślinożerców, ale również minimalistów (tylko 2 składniki) i niewegan zainteresowanych domowym twarogiem bez laktozy.

Co do GMO, to akurat weganie nie muszą drżeć o swoje zdrowie, ponieważ praktycznie cała soja genetycznie zmodyfikowana przeznaczana jest na paszę dla zwierząt uwięzionych w hodowlach. Na osoby, którym jednak GMO spać nie daje, czeka w sklepach spory wybór mleka sojowego ekologicznego, oznaczonego unijnym symbolem listka złożonego z białych gwiazdek na zielonym tle.

Wegański twaróg można przyrządzić na słono, np. jako twarożek na kanapki (dodając szczypior, rzodkiewkę, świeżego ogórka, sól i pieprz) oraz na słodko, np. jako ser do wegańskich naleśników (wystarczy wymieszać go z ksylitolem lub cukrem i cynamonem).

Z 1 litra mleka sojowego wychodzi ok. 250 g twarogu. Płyn, który odcieknie przy produkcji, warto zostawić i wykorzystać później np. do zrobienia naleśników bananowych lub pancakes

Twaróg wegański z mleka sojowego – SKŁADNIKI

  • 1 litr mleka sojowego
  • 5–10 łyżek soku z cytryny – im więcej soku dodamy, tym twaróg będzie bardziej cytrynowy, ja najczęściej dodaję ok. 8 łyżek

Twaróg wegański z mleka sojowego – WYKONANIE

  1. Mleko doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia, nie gotujemy.
  2. Wlewamy sok z cytryny i delikatnie mieszamy, bardzo szybko powstaną wyraźne grudki. Garnek odstawiamy na 10 minut.
  3. Miksturę przecedzamy na szerokim sicie wyłożonym podwójną gazą lub bawełnianą ściereczką. Twaróg zostawiamy na sicie na co najmniej 30 minut. Potem wystarczy sturlać go z gazy do miski. Gazę płuczę, suszę i używam ponownie.

Twarożek najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego !

5 myśli na temat “Twaróg wegański z mleka sojowego i cytryny

  1. Cześć
    Cieszę się że trafiłam na Twojego bloga. Wydrukowalam sobie mnóstwo przepisów. Są mega proste. Zrobiłam już carbonarę wyszła pyszna. Zakupiłam już mąkę razową i będę robić bułeczki i chleb. Chciałabym się zapytać w jakim czasie udało Ci się schudnąć 15 kg? Też mam tyle do zrzucenia i mam nadzieję że mi się to uda. Pozdrawiam Asia

    1. Cieszę się, że mój blog się przydaje. 🙂 Na weganizmie schudłam bardzo szybko, wręcz za szybko, w kilka miesięcy, ale głównym powodem przejścia na zdrową dietę niskotłuszczową, były moje wieloletnie problemy z trądzikiem. I ta duża utrata wagi odbyła się właściwie przy okazji, nawet nie chciałam chudnąć aż tyle, wystarczyłaby połowa. :-/ Już od ponad 3 lat moja waga jest stała (52 kg przy 167 cm wzrostu), bo wciąż jestem na niskotłuszczowym weganizmie i nie zamierzam przestać. Tempo chudnięcia zależy od organizmu, nie każdy zrzuci kilogramy tak szybko, jak ja. Tylko że na początku naprawdę miałam dietetyczny reżim, jadłam tak, jak opisałam to tutaj: https://wegepedia.pl/jak-schudnac-szybko-i-zdrowo/ . A przedtem latami nie mogłam schudnąć, teraz świetnie rozumiem dlaczego – sklepowe słodycze i tłusty nabiał tak mnie tuczyły (wcześniej byłam wegetarianką). Teraz czasem skuszę się na coś bardziej tłustego, jak orzechy czy oliwki, ale to już nie ma wpływu na moją wagę, bo to wyjątki w moim menu. Każdy z czasem sam musi ocenić, na ile dodatkowego tłuszczu może sobie pozwolić. Pozdrawiam i życzę powodzenia w kulinarnej metamorfozie. 😉

    1. Tak, to może być przyczyna, najlepiej, żeby było sojowe i bez różnych dziwnych dodatków, z krótkim składem.

Dodaj komentarz