Pyry z gzikiem to bardzo proste i popularne danie kuchni wielkopolskiej składające się z ziemniaków oraz ostro doprawionego twarogu. Tradycyjnie do gzika, poza twarożkiem, dodaje się śmietanę, mleko lub jogurt oraz pikantne i chrupiące dodatki, jak szczypior, cebula czy rzodkiewka. Nie ma jednej, najlepszej receptury, bo ile domów, tyle różnych gzików.
Poniżej dwa przepisy na wegański, dietetyczny gzik – pierwsza wersja (z kupnego mleka sojowego) jest zdecydowanie moją ulubioną, kremowy twarożek konsystencją i smakiem najbardziej przypomina krowi twaróg, za to druga wersja (z tofu i jogurtu), popularna w necie, jest najszybsza.
Jeśli macie ochotę na pyry z gzikiem i boczkiem, to polecam przepis na wegański bekon. Fit gzik pasuje nie tylko do upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, ale też do frytek, gofrów ziemniaczanych czy chleba.
SKŁADNIKI na 2 porcje
Wersja I – najlepsza. Ziemniaki z gzikiem na bazie twarożku z kupnego mleka sojowego
- ok. 6 ziemniaków
- 250 g twarogu roślinnego według tego prostego przepisu
- 1–3 łyżki jogurtu sojowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny – jeśli twaróg będzie wystarczająco kwaskowaty, można pominąć
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypioru
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli czerwonej
- 1–2 łyżki posiekanego koperku
- 1–2 małe ogórki konserwowe lub kiszone drobno pokrojone
- sól, sporo pieprzu
Wersja II – najszybsza. Ziemniaki z gzikiem z tofu
- ok. 6 ziemniaków
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek jogurtu sojowego lub innego roślinnego – ilość zależy od ulubionej konsystencji, ja wolę gzik dość gęsty
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypioru
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej
- 1–2 łyżki posiekanego koperku
- 1–2 małe ogórki konserwowe lub kiszone drobno pokrojone
- sól, sporo pieprzu
WYKONANIE
Ziemniaki. Przygotowujemy tak, jak lubimy: można ugotować je w mundurkach w osolonej wodzie, ugotować na parze ze skórką w całości lub przekrojone na pół albo upiec w całości (w 180 st.C, kładę je luzem na papierze do pieczenia, nie owijam folią aluminiową) lub przekrojone na pół i doprawione solą i pieprzem.
Gzik. Wersja I: twarożek mieszamy dokładnie z jogurtem i sokiem z cytryny. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wersja II: tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i sok cytryny, mieszamy dokładnie. W razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Następnie twarożek łączymy z pozostałymi składnikami.
Wegańskiego gzika podajemy z gorącymi lub zimnymi pyrami.
Smacznego !