Fit tofurnik czekoladowy / kakaowy, prosty, bez agaru 2

Fit tofurnik czekoladowy / kakaowy, prosty, bez agaru

Przepyszny, lekki i aksamitnie kremowy tofurnik czekoladowy (a dokładniej kakaowy) z pomarańczową nutą. Smakuje jak tradycyjny, tuczący wegański sernik, ale w rzeczywistości jest całkiem zdrowy i dietetyczny: bez mleka kokosowego z puszki, oleju kokosowego, czekolady i cukru. Mało tego! Przepis jest naprawdę prosty – bez agaru i bez spodu. To się nazywa tofurnik idealny!

Polecam zrobić go na święta. Aby otrzymać świąteczną wersję piernikową wystarczy dodać do ciasta ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub innej przyprawy korzennej.

Prosty fit tofurnik czekoladowy – SKŁADNIKI

8 porcji

  • 450 g batatów (1 spory słodki ziemniak)
  • 350 g tofu naturalnego bez zalewy
  • 150 g kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu
  • 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 50 g kakao – można dodać więcej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy

Prosty fit tofurnik czekoladowy – WYKONANIE

  1. Batata kroimy na kilka kawałków i gotujemy na parze, aż będzie bardzo miękki. Studzimy i obieramy ze skórki.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem i kakao.
  3. Kaszę jaglaną, batata, tofu, skórkę i sok z pomarańczy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Mokre składniki łączymy dokładnie z suchymi przy pomocy miksera.
  5. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 19 cm i pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Po ostudzeniu ciasto (w foremce) należy umieścić w lodówce na kilka godzin, inaczej nie będzie miało odpowiednio zwartej konsystencji.

Rada: używam formy silikonowej i papierem do pieczenia wykładam tylko jej dół. Po kilku godzinach w lodówce brzegi tofurnika oddzielam od foremki cienkim nożem.

Smacznego !

2 myśli na temat “Fit tofurnik czekoladowy / kakaowy, prosty, bez agaru

  1. Uwielbiam Pani przepisy, są tak proste i pyszne i najważniejsze bez mnóstwa drogich składników. Proszę nadal tworzyć, genialna robota ;))

Dodaj komentarz