Ciastka serowe / twarogowe z tofu, wegańskie fit serusie

Ciastka serowe / twarogowe z tofu, wegańskie fit serusie

Szybkie i bardzo łatwe pieczone ciastka serowe z tofu. Smakują jak twarogowe z dyskretnie cytrynową nutą. Mają lekko chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne wnętrze. 

Wegańskie serusie są o niebo zdrowsze niż twarogowy oryginał i dietetyczne: pełnoziarniste, bez sera, bez jajek, bez masła, bez śmietany, mogą być bezglutenowe i bez cukru.

Wegańskie ciastka serowe z tofu – SKŁADNIKI

ok. 15 ciasteczek

  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego, bez zalewy
  • 60 ml (g) soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
  • 180 g mąki owsianej, np. bezglutenowej – u mnie zblendowane na mąkę płatki owsiane górskie
  • ok. 100 g ksylitolu lub cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • miąższ z 1 laski wanilii (niekoniecznie)
  • na wierzch: kilka szczypt cukru (niekoniecznie)

Może Was kusić, żeby dodać więcej mąki, ale wtedy smak ciastek będzie mniej twarogowy.

Wegańskie ciastka serowe z tofu – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę z ksylitolem i sodą.
  2. Tofu blendujemy z sokiem cytrynowym i skórką.
  3. Mokre składniki przekładamy do suchych, dodajemy wanilię i mieszamy najpierw łyżką, a potem krótko zagniatamy ręcznie do połączenia składników.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  5. Wierzch ciasteczek posypujemy szczyptą cukru.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–16 minut

Serusie studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego !

Dodaj komentarz