Szybkie i bardzo łatwe pieczone ciastka serowe z tofu. Smakują jak twarogowe z dyskretnie cytrynową nutą. Mają lekko chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne wnętrze.
Wegańskie serusie są o niebo zdrowsze niż twarogowy oryginał i dietetyczne: pełnoziarniste, bez sera, bez jajek, bez masła, bez śmietany, mogą być bezglutenowe i bez cukru.
Wegańskie ciastka serowe z tofu – SKŁADNIKI
ok. 15 ciasteczek
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego, bez zalewy
- 60 ml (g) soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
- 180 g mąki owsianej, np. bezglutenowej – u mnie zblendowane na mąkę płatki owsiane górskie
- ok. 100 g ksylitolu lub cukru
- ½ łyżeczki sody
- miąższ z 1 laski wanilii (niekoniecznie)
- na wierzch: kilka szczypt cukru (niekoniecznie)
Może Was kusić, żeby dodać więcej mąki, ale wtedy smak ciastek będzie mniej twarogowy.
Wegańskie ciastka serowe z tofu – WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę z ksylitolem i sodą.
- Tofu blendujemy z sokiem cytrynowym i skórką.
- Mokre składniki przekładamy do suchych, dodajemy wanilię i mieszamy najpierw łyżką, a potem krótko zagniatamy ręcznie do połączenia składników.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Wierzch ciasteczek posypujemy szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–16 minut.
Serusie studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !
Serusie są mega! Natomiast zastanawiam się, czy wyjdą jeśli dodałbym do masy rodzynek?
Powinny wyjść. 🙂